Передплата 2024 «Добра кухня»

«У «Бабиному Яру» не будемо ходити по кістках»

  • 23.10.2017, 19:07
  • 1 833

У Києві відкриють перший на пострадянському просторі Меморіальний центр Голокосту.

Відкриття меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” у Києві заплановане на 2021 рік і буде приурочене до 80-х роковин трагедії. Центральною подією в історії Бабиного Яру стали масові акції із знищення єврейського населення Києва 29-30 вересня 1941 року. Лише за ці два «розстрільні» дні у Бабиному Яру було знищено, за різними оцінками, від 100 до 200 тисяч осіб. Окрім євреїв, там загинули жителі Києва інших національностей...

Київська влада і Наглядова рада Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» оприлюднили дані щодо земельної ділянки, де може бути збудований Меморіальний центр Голокосту. За словами міського голови Києва Віталія Кличка, майбутній центр стане одним з найбільших в Україні і в Східній Європі місцем вшанування жертв Голокосту та дослідницьким центром.

- Головне - не будівля меморіалу, а його змістовне наповнення, яке має донести інформацію про цю страшну трагедію Україні і світові, зберегти пам’ять про неї, - сказав мер Києва Віталій Кличко. - У всьому світі є меморіали жертвам Голокосту - в Ізраїлі, Польщі, Німеччині, США. Проте у Києві, місті, де сталася ця трагедія, де було вбито багато людей різних національностей, за понад 70 років не було зроблено нічого, щоб гідно вшанувати пам’ять про загиблих.

Для визначення місця спорудження Меморіального центру двічі збиралася Наглядова рада проекту. Цього разу влада Києва остаточно затвердила межі земельної ділянки. Меморіальний центр буде зведено на місці занедбаного спорткомплексу на Дорогожичах. За словами голови Наглядової ради проекту Натана Щаранського, було проведено ретельне розслідування релігійними авторитетами, висновки яких затверджені головним рабином Ізраїлю. Адже потрібно було враховувати як місцеве законодавство, так і єврейські духовні закони, аби визначитися, де можна будувати майбутній меморіальний центр. За єврейськими законами, не можна будувати на місці, де були поховані люди.

Головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх розповів, що для будівництва Меморіалу передбачена ділянка площею 54,8 тисячі квадратних метрів на місці занедбаного спортивного комплексу, а також ділянка 22,3 тис. кв. м - частина парку, де не буде вестися будівництво. «У парку не будуть забудовувати. Лише проведуть благоустрій... Ми не будемо ходити по кістках. Та територія, де буде відбуватися забудова, - це не цвинтар. Ми впевнені, що знайшли правильне місце, оскільки це найближчий майданчик до місця винищення», - зазначив рабин.

Екс-президент Польщі Александр Квасневський, який також входить до Наглядової ради, так окреслив важливість спорудження Меморіального центру для України:

- Якщо народ вміє серйозно говорити про своє минуле, якщо народ вміє відкриватися до інших народів, якщо розуміє, що означає діалог, примирення, це значить, що він уже дозрів, що в нього є сильна самоідентифікація, і він розуміє, яку роль може грати у світі. Я певен, що проект Центру в Бабиному Яру відіграватиме саме таку роль і показуватиме демократичну, хорошу, відкриту Україну.

Київ

Схожі новини