Передплата 2024 «Добра кухня»

Human Rights Watch закликає Францію не продавати Єгипту зброю

  • 23.10.2017, 19:39
  • 1 155

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вимагає від французького уряду припинити ігнорування порушення прав людини у Єгипті, та будувати двосторонні відносини, зокрема у сфері постачання озброєнь, на ключових засадах захисту прав людини.

Відповідну заяву Human Rights Watch опублікувало на своєму сайті.

«Франція повинна припинити ігнорувати серйозні зловживання, включаючи широкомасштабне та систематичне застосування катувань службами безпеки Єгипту, що, ймовірно, є злочином проти людства», - наголошується в заяві.

Організація розповсюдила звернення напередодні зустрічі президента Франції Емануеля Макрона з президентом Єгипту Абд аль-Фаттахом аль-Сісі в Парижі. Читайте також: У сутичках силовиків та ісламістів у Єгипті загинули 54 поліцейських

«Зустріч повинна стати можливістю переглянути економічну, безпекову і військову підтримку Францією єгипетського уряду, аби зробити його залежним від реальних покращень прав людини», - йдеться в заяві.

Human Rights Watch наголошує на тому, що за часів правління президента Франсуа Олланда, Франція поставила Єгипту військової техніки на мільярди доларів, але при цьому рідко критикувала серйозні порушення у сфері захисту прав людини.

"Продовження підтримки репресивного уряду Єгипту стане зрадою сміливих активістів, які стикаються з серйозними ризиками, намагаючись зробити країну (Єгипет - ред.) кращою", - йдеться в документі.

У документі також вказується, що Єгипет - один із найбільших споживачів французької зброї. З 2014 року Єгипет підписав угоди вартістю приблизно 10 мільярдів доларів США на постачання військової техніки та зброї з Франції. Серед проектів найбільшої вартості: 1 млрд доларів США в 2014 році за чотири бойові кораблі, 6 млрд доларів США у 2015 році за 24 винищувачі "Рафаль" та інші.

Окреме місце займає контракт на постачання десантних кораблів «Містраль», які Франція будувала на замовлення Росії за контрактом на 1,2 млрд доларів США, але після анексії Криму та агресії з боку Росії на сході України, під тиском міжнародної спільноти контракт було розірвано і французька сторона виплатила Москві відшкодування. Єгипет купив «Містралі» за 950 млн доларів США. Пізніше з’явилася інформація про те, що Росія купила Містралі у Єгипту. У Кремлі інформацію спростували. У свою чергу Єгипет повідомив, що кораблі будуть названі на честь двох екс-президентів - Гамаля Абдель Насера й Анвара Садата.

Схожі новини