Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Популісти виграли вибори в Чехії, до парламенту пройшли 9 партій: остаточні результати

  • 22.10.2017, 12:26
  • 990

Партія мільярдера Андрія Бабіша "Акція невдоволених громадян" (ANO) впевнено перемогла на виборах до нижньої палати парламенту Чехії.

Про це свідчить результат голосування після підрахунку 100% голосів виборців, повідомляє IDnes.

Популістична партія ANO, заснована одним із найбагатших людей Чехії та колишнім міністром фінансів Андрієм Бабішем, отримала 29,64% голосів виборців і 78 із 200 місць у парламенті. Бабіш тепер стане новим прем’єром, але для створення більшості його партії необхідно формувати коаліцію з іншими партіями.

На другому місці — євроскептична Громадянська демократична партія (ODS) — у неї 11,32% голосів виборців (25 депутатів).

Третьою фінішувала нова політична сила "Партія піратів" - 10,79% голосів (22 депутати). Вона виступає проти обмеження громадянських прав. Серед пунктів їх програми — боротьба за вільніший доступ до інформації, легалізація легких наркотиків, заборона засобів моніторингу за громадянами тощо. Окремі провідні члени партії мають відкрито проросійські погляди, зокрема — у питанні Донбасу.

Праворадикальна SPD фінішувала четвертою з результатом 10,64% голосів. Партія та її лідер Томіо Окамура не приховують бажання зняти санкції із РФ та фактично не заперечують російського фінансування.

Комуністична партія Чехії та Моравії, яка багато місяців поспіль намагалася блокувати ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, посіла п’яте місце з 7,76% голосів.

Розгромним став результат для Соціал-демократичної партії влади. Вона посіла шосте місце і отримала лише 7,27% голосів та матиме 15 депутатів у парламенті.

Схожі новини