Передплата 2024 «Добра кухня»

Астрономи зафіксували зіткнення нейтронних зірок

  • 22.10.2017, 08:59
  • 1 219

Астрономи обсерваторії LIGO вперше зафіксували, як зіткнулася пара нейтронних зірок. Ця подія дає можливість  поглянути на процес створення більшої частини золота і срібла у Всесвіті.

Астрономи зафіксували зіткнення нейтронних зірок
Астрономи зафіксували зіткнення нейтронних зірок

Про це пише The New York Times.

Зіткнення, відоме як Килонова, відбулося 17 серпня в галактиці на відстані 130 млн світлових років від Землі, в південному сузір'ї Гідри. Інцидент викликав сильні коливання в антенах, призначених для дослідження хвиль в космічному просторі.

Такі вибухи, на думку вчених, стали причиною виникнення багатьох важких елементів Всесвіту, включаючи дорогоцінні метали, такі як золото, срібло і уран.

Вибух стався, коли пара нейтронних зірок, зменшених щільних ядер зірок, які вибухнули і померли, зіткнулися майже на швидкості світла. Ці зірки мають приблизно таку ж масу, як сонце, і розмір приблизно з штат Манхеттен.

Вивчаючи вогненну масу, яку спричинив вибух, астрономи прийшли до висновку, що він створив хмару золотого пилу у багато разів масивніше, ніж Земля, підтверджуючи роль Кілона в створенні дорогоцінних металів.

Відкриття стало можливим завдяки виявленню гравітаційних хвиль, які викликали вібрації космічної тканини, з далекої галактики. Ці хвилі були відкриті тільки в 2016 році, коли LIGO записав звучання двох гігантських чорних дір зіткнулися викликали сенсацію, яка в кінцевому підсумку привела до отримання Нобелівської премії цього року.

Схожі новини