Передплата 2024 «Добра кухня»

У Польщі демонтують 400 меморіалів - результат декомунізації

  • 21.10.2017, 21:00
  • 1 116

Що буде з пам'ятниками після демонтажу, поки не вирішено. У Польщі в суботу, 21 жовтня, набув чинності закон про знесення радянських пам'ятників в рамках програми декомунізації країни. 

Про це посилачись на "Deutsche Welle" повідомляє "Главком". За попередніми оцінками, закон торкнеться понад 200 пам'яток солдатам Червоної армії. Що з ними буде після демонтажу, поки не вирішено.

Згідно із законом, меморіали, що символізують комунізм або інший тоталітарний лад, повинні бути протягом 12 місяців перенесені з громадських місць. Рішення прийматиме місцева влада.

Раніше влада Польщі заявляла про намір видалити всі комуністичні пам'ятники, встановлені поза кладовищами та місць поховання. Оцінювати скульптури на приналежність до тоталітаризму буде Інститут національної пам'яті Польщі. У списку його експертів - близько 400 меморіалів, в тому числі 230 пам'яток солдатам Червоної армії.

МЗС Росії назвав ухвалення нового польського закону свідомою провокацією, попередивши, що вона не залишиться без наслідків. Рада Федерації звернувся до президента РФ Володимира Путіна з проханням дати доручення профільним відомствам розробити пропозиції щодо можливих обмежень щодо Польщі.

Між Росією і Польщею діє міжурядова угода про поховання та місцях пам'яті жертв воєн і репресій від 22 лютого 1994 року, а також договір про дружню і добросусідську співпрацю від 22 травня 1992 року. Документи зобов'язують сторони вести облік і піклуватися про збереження усіх виявлених місць пам'яті і поховань.

Проте влада Польщі вважає, що ці документи стосуються тільки кладовищ і військових поховань. Вони гарантують, що встановлені в таких місцях меморіали демонтуватися не будуть. Пам'ятники, що знаходяться поза кладовищами, керівництво країни називає символічними, що нагадують про комуністичний період в історії республіки. Відповідно до нинішніх уявлень в Польщі, Червона армія принесла країні не звільнення від фашизму, а нову окупацію.

Схожі новини