Передплата 2024 ВЗ

Російський олігарх програв суд проти Associated Press

  • 18.10.2017, 20:19
  • 1 002

Американський суд 17 жовтня відхилив позов про наклеп, поданий проти інформаційної агенції Associated Press російським бізнесменом Олегом Дерипаскою.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Мільярдер та президент алюмінієвої компанії «Русал» позивався до медіа через матеріал, у якому стверджувалося, що він мав ділові відносини з колишнім головою виборчої кампанії Дональда Трампа Полом Манафортом й платив йому за просування інтересів президента Росії Володимира Путіна.

Суддя Еллен Гувел заявила в 21-сторінковому рішенні, що алюмінієвий магнат не оскаржив «будь-яких суттєвих фактів», викладених Associated Press. Пан Дерипаска не зміг довести, що повідомлення було опубліковане зі злочинними намірами або з навмисним ігноруванням правди. Такі положення в ухвалі могли б дати позивачу можливість продовжити юридичну тяганину. За словами судді, Олег Дерипаска лише нарікав, що в матеріалі Associated Press не були вказані деякі деталі, які він вважав критично важливими.

Суддя погодилася з характеристикою Дерипаски як «громадського діяча з обмеженими можливостями», чиє багатство та взаємодія з російським урядом зробили його предметом висвітлення у ЗМІ впродовж понад 10 років. До громадських діячів у США є вищі юридичні вимоги, щоб такі діячі могли вимагати визнання повідомлень наклепницькими.

У повідомленні агенції Associated Press ішлося, що Пол Манафорт перед участю в кампанії Дональда Трампа пропонував Олегу Дерипасці конфіденційну бізнес-стратегію підтримки проросійських політичних партій та впливу на політику, ділові відносини та висвітлення новин у США, Європі та колишніх республіках СРСР. У жовтні американський телеканал NBC News виявив кілька кредитів, наданих фірмами Олега Дерипаски компаніям Пола Манафорта. За даними видання, загальний обсяг угод між бізнесменом і політиком оцінюється в 60 млн доларів.

Як повідомляє DW, ділові контакти російського бізнесмена з колишнім главою передвиборного штабу Дональда Трампа беруться до уваги в розслідуванні про втручання Росії в вибори президента США в 2016 році.

Олег Дерипаска подав позов у травні 2017 року, заявивши, що розірвав відносини з Полом Манафортом в 2009 році. За повідомленням NYT, того ж місяця російський олігарх запропонував дати свідчення конгресу США про втручання РФ у американські вибори, попросивши натомість повний імунітет. Йому відмовили.

Нагадаємо, розслідування ФБР щодо втручання Росії у вибори США розпочалося в лютому.

Як писав MediaSapiens, у липні американські конгресмени попросили компанію Facebook дати свідчення про втручання Росії у вибори. Пізніше для надання свідчень в рамках розслідування в Конгрес також запросили керівників компаній Alphabet (Google) та Twitter. Всі ці компанії, а також Instagram, знайши в себе підозрілу платну російську рекламу, здіснювану з несправжніх сторінок і акаунтів з одного центру на території Росії.

Представники Комітету з розвідки Сенату США Річард Бур та Марк Ворнер схвалили висновки американскої розвідки щодо того, що Росія здійснювала вплив на вибори президента Америки в 2016 році. Американський сенатор Джон Маккейн також переконаний, що РФ проводила дезінформаційні кампанії в інтернеті з такою метою.

Схожі новини