Передплата 2024 «Добрий господар»

Парубій: "Рада зараз не має юридичної можливості розглянути дві з трьох вимог протестувальників"

  • 17.10.2017, 14:59
  • 794

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що дві з трьох вимог, які висувають сьогодні учасники мітингу за політичну реформу, парламент наразі не може розглянути.

Про це він сказав на погоджувальній раді у вівторок.

"Моя особиста позиція полягає в тому, що повинна бути знята депутатська недоторканність. У тому вигляді, в якому вона сьогодні існує, вона не має права на існування", - сказав спікер.

Він нагадав, що в парламенті є два законопроекти про зняття недоторканності - депутатський і поданий у вівторок президентський. Жоден з них не розглядався профільним комітетом, тому Парубій доручив терміново це виправити.

З приводу антикорупційного суду - в Раді немає жодного законопроекту, який отримав би позитивний висновок Венеціанської комісії.

"Я відправив у Венеціанську комісію два законопроекти, які були у Верховній Раді, щоб отримати експертну оцінку. Станом на сьогодні в нас є експертна оцінка Венеціанської комісії, яка передбачає відкликання народними депутатами законопроектів і пропонує, щоб законопроект про антикорупційний суді вніс до парламенту президент", - сказав спікер.

Парубій пообіцяв, що тільки-но такий законопроект надійде в Раду, він поставить його на розгляд.

"Таким чином, колеги, ні для першого, ні для другого питання в нас сьогодні немає юридичних підстав для розгляду", - сказав він.

Третя вимога мітингу - зміна виборчої системи. Парубій сказав, що він повністю підтримує це.

"Коли ми говоримо про виборчу систему, я є автором Виборчого кодексу, який передбачає вибори за відкритими списками", - нагадав він.

Схожі новини