Передплата 2024 «Добра кухня»

В Іспанії лідерів двох каталонських організацій відправили під арешт

  • 17.10.2017, 13:18
  • 1 026

Згідно з рішенням суду, лідери організацій, яких підозрюють у причетності до закликів до бунту, будуть під вартою на час розслідування і не зможуть вийти під заставу.

В Іспанії судова палата відправила під арешт голову громадської організації Каталонії Omnium Cultural Жорді Куишара та лідера "Каталонської національної асамблеї" Жорді Санчес. Про це повідомляє ABC News.

Зазначається, що лідери організацій, яких підозрюють у причетності до закликів до бунту, будуть під вартою на час розслідування і не зможуть вийти під заставу.

Раніше суд залишив на волі главу каталонських правоохоронних органів Хосепа Луїса Траперо і лейтенанта Тереса Лаплана, однак у них були вилучені паспорти. Їм наказано бути в суді кожні 15 днів.

Додамо, що прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой зажадав від уряду Каталонії пояснень щодо того, чи проголосив регіон незалежність від Іспанії. Також Рахой зазначив, що відповідь каталонського лідера Карлеса Пучдемона "визначить, якими будуть майбутні події протягом наступних кількох днів", а власне формальне звернення центрального уряду до уряду Каталонії необхідне для початку процедури позбавлення Каталонії автономного статусу, яка прописана у 155-й статті конституції Іспанії.

Нагадаємо, 1 жовтня, у Каталонії, автономній області на північному сході Іспанії, відбувся референдум за незалежність. Уряд Каталонії заявив, що за відокремлення від Іспанії висловилися 90% каталонців, а всього в голосуванні взяли участь близько 2,3 млн осіб. Іспанія вважає референдум незаконним, силовики намагалися йому перешкоджати, в результаті сутичок понад 800 людей отримали поранення. 10 жовтня голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон підписав "Декларацію представників Каталонії" про "незалежність республіки". Згодом урядовці Іспанії на зустрічі з представниками опозиції домовилися внести зміни до Конституції країни, щоб вирішити ситуацію з наміром Каталонії вийти зі складу Королівства.

Джерело: РБК-Україна

Схожі новини