Передплата 2024 «Добра кухня»

Туреччина закрила свої порти для кораблів з окупованого Криму

  • 13.10.2017, 09:17
  • 576

Після візиту генерального прокурора України Юрія Луценка до Туреччини, ця країна заборонила суднам з Криму заходити до турецьких портів, повідомила в четвер, 12 жовтня, його речниця Лариса Сарган.

За її словами, за результатами візиту Луценка до Анкари 6 жовтня керівництво Палати судноплавства Туреччини спрямувало своїм морським перевізникам та керівництву портів циркулярний лист з вимогою «вжити запобіжні заходи з урахуванням зовнішньої політики Туреччини, пов’язаної з обмеженнями, накладеними на заходи суден у порти Криму».

«Турецьким портам, морським агентам, операторам та судновласникам офіційно повідомляється про те, що «судна, що прибувають з Криму і його портів, не пропускаються до Туреччини, а дозвіл на відплиття з портів цього регіону не надається», — цитує Сарган турецький документ.

Крім того, за її словами, в Туреччині запроваджується жорстка система контролю суден, зокрема їхньої документації. А керівництво портів зобов’язують вимагати від суден доказів, що останньою точкою їхнього відбуття не був кримський порт і вони не прямують до Криму. Крім того, порти не мають права оформлювати мита, портові та торгові документи, що мають на собі позначку «Крим».

«Запровадження такої процедури є наслідком поширеної практики, коли судна-порушники останнім часом масово вказують турецьким морським та портовим органам неправдиву інформацію про порти призначення», — пояснюються у листі причини запроваджених заходів.

За словами Сарган, ці правила поширюються на усіх без винятку, незважаючи на власника, прапори країн і завантаженість.

Вона також повідомила, що наприкінці вересня Луценко під час візиту до Анкари провів низку офіційних зустрічей в міністерстві юстиції Туреччини та з головним прокурором Анкари.

«Сторони обговорювали правову взаємодію і співпрацю щодо запобігання та припинення постійних порушень Росією норм міжнародного морського права, а також незаконні морські зв’язки із окупованим Кримом», — зазначила речниця генерального прокурора України.

Схожі новини