Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Жінки більш щедрі, чим чоловіки

  • 12.10.2017, 21:00
  • 1 370

Учені з Університету Цюріха провели подвійне сліпе дослідження й прийшли до висновку, що жінки є більш щедрими, чим чоловіки. Про це повідомляє NakedScience.

Дослідники припустили, що "система винагороди" жіночого мозку активніше відгукується на добровільні дії, що приносять користь іншим людям. Експерти сперечаються, що викликає ці відмінності: особливості механізмів роботи мозку жінок або різниця у вихованні та ставлення суспільства до щедрості жінок і чоловіків.

У дослідженні взяли участь 55 чоловік: 27 жінок і 28 чоловіків, їх середній вік становив 23 роки. Учасникам запропонували зіграти в фінансову гру. Люди могли отримати деяку суму грошей особисто для себе або розділити винагороду з іншою людиною. Учасники робили вибір в декількох ситуаціях з різними сценаріями: змінювалася сума "егоїстичної" винагороди і ступінь близькості відносин з людиною, з яккою можна було розділити приз.

Дослідники припустили, що бажання допомагати людям (про соціальну поведінку) може бути пов'язано з роботою "системи винагороди" мозку.

Щоб дізнатися, як дофамін (речовина, яка дозволяє відчувати насолоду) пов'язаний з просоціальною поведінкою, гравців розділили на дві групи. Перша група перед грою прийняла нейролептик амісульприд, блокуючий дофамінові рецептори, другій групи дісталося плацебо.

Після прийому плацебо жінки приймали рішення поділитися грошима в 51% випадків, чоловіки - в 40%. Під впливом блокатора жінки проявляли щедрість в 45% випадків, чоловіки - в 44%. Під час другого експерименту люди (по 40 чоловіків і жінок) проходили обстеження МРТ, вибираючи між негайною, але невеликою винагородою і більшим призом, який можна було отримати через 90 днів. Дані досліджень підтвердили: регіони мозку, пов'язані з роботою "системи винагороди", у жінок були активніші при просоціальній поведінці. За підсумками експериментів дослідники зробили висновок: схильність жінок до щедрості (наприклад, до благодійності) може пояснюватися особливостями роботи дофамінових рецепторів.

Дослідження повинно привернути увагу до того, як тісно пов'язані особливості виховання жінок і механізми роботи мозку.

Схожі новини