Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто очолить психлікарню?

  • 09.10.2017, 19:42
  • 1 472

Кандидатів – троє. Засідання комісії, на якій мали би оголосити переможця конкурсу, не відбулося через відсутність кворуму.

Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня досі без головного лікаря. Його обов’язки ось уже дев’ять місяців виконує Олександр Губар, який раніше працював на посаді завідувача лікувально-реабілітаційного відділення критичних станів цього медичного закладу. Конкурс на заміщення посади головного лікаря обласної психлікарні Львівська облрада оголосила у середині серпня. Кандидатів — троє: Олександр Губар, колишній очільник Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Богдан Чечотка, який торік написав заяву на звільнення за власним бажанням (до того очолював Миколаївську ЦРЛ), і начальник відділу кадрового та організаційного забезпечення Департаменту охорони здоров’я Андрій Голдун.

Лікарем-психіатром є тільки Олександр Губар (стаж роботи за лікарською спеціальністю — майже 10 з половиною років). Богдан Чечотка — лікар-хірург (стаж — понад 20 років). Андрій Голдун — лікар-дерматовенеролог (пропрацював цим спеціалістом понад 15 років). І пан Чечотка, і пан Голдун здобули вищу кваліфікаційну категорію за фахом “організація і управління охорони здоров’я”.

Пан Чечотка має понад 10 років управлінського досвіду, пан Голдун — більше восьми. 34-річному Олександру Губару управлінського досвіду бракує. Згідно з умовами конкурсного відбору, кандидат не може подавати документи, якщо пропрацював на керівній посаді менше восьми років. Однак, зважаючи на те, що лікар брав участь в АТО, комісія вирішила допустити його до конкурсу.

“ВЗ” поцікавився в Олександра Губара, чому той вирішив взяти участь у конкурсі. “У цій лікарні почав працювати з осені 2003 року, ще під час навчання в університеті. Знаю, що повинна робити санітарка, а що — головний лікар, аби заклад повноцінно функціонував, — запевняє Олександр Губар. — Знаю, яким є перебіг захворювань пацієнтів, і можу спрогнозувати, що на них чекає у майбутньому. Орієнтуємося на Європу, але в Європі психіатричними закладами керують лікарі-психіатри, а не хірурги чи дерматовенерологи”.

Андрій Голдун, з яким нам також вдалося поспілкуватися, каже, що у нього та його конкурента Богдана Чечотки є очевидна перевага перед молодим колегою — управлінський досвід, а також досвід реалізації цільових програм.

“Якщо керували більш ніж двома людьми, то у вас уже є управлінський досвід, — переконаний Олександр Губар. — Я очолював відділення. Якщо забракне нормативно-правової бази, для цього існує спеціалізована література. Якихось особливих екстранавичок посада головного лікаря не вимагає. Вищу кваліфікаційну категорію за фахом “організація і управління охорони здоров’я” можна здобути у будь-якому навчальному закладі післядипломної освіти. Обрав Український католицький університет, який відкриває перед випускниками широкі кар’єрні перспективи (в. о. головного лікаря психлікарні навчається на факультеті суспільних наук УКУ за спеціальністю “управління державними закладами та підприємствами, публічне адміністрування. — Авт.)”...

Як повідомила “ВЗ” директор Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак, засідання комісії, на якій мали би оголосити переможця конкурсу, не відбулося через відсутність кворуму: “Не можу ніяк вплинути на членів комісії. Коли зберуться, тоді й стане відомо, хто очолить лікарню”.

Схожі новини