Передплата 2024 «Добрий господар»

Колекція одягу на руїнах храму

  • 10.10.2017, 11:08
  • 2 905

Дизайнер Івона Лобан у костелі Всіх Святих у селі Годовиці  презентувала свою унікальну колекцію  за мотивами видатного галицького скульптора Іоанна Пінзеля.

Колекція одягу на руїнах храму
Колекція одягу на руїнах храму

Колекція прет-а-порте (сукні, спіднички, маринарки, плащі) Івони Лобан в етносучасному стилі співзвучна з інтер’єром, фресками римо-католицького костелу Всіх Святих, що у селі Годовиці Пустомитівського району на Львівщині. Іоанн Георгій Пінзель — автор скульптур, що понад століття зберігалися у годовицькому костелі. Дизайнер використала барокову вишивку, стрічки зі словами «Пінзель. Бароко. Львів». Скопіювала ангеликів, що є на скульптурах митця, і вишила на одязі.

Колекція одягу пані Івони та ще чотири мистецькі події — презентація другого мистецького альбому Віри Стецько «Таїна Пінзеля»; показ 10-хвилинного документального фільму «Таїна Пінзеля. Від Бучача до Лувру»; благодійний концерт співачки Оксани Мухи; експозиція картин, кераміки, скульптур більш ніж 35-ти митців Галичини — входять до культурно-мистецького проекту «Під Зорею Пінзеля». Уперше він був представлений на цьогорічному ХХІV Форумі видавців у Львові.

- Прагнемо популяризувати ім’я найдосконалішого галицького скульптора середини XVIII століття, представника пізнього бароко і рококо Іоанна Георгія Пінзеля, - розповіла журналістові «ВЗ» автор ідеї Івона Лобан. — Кожен народ гордиться творчістю своїх митців (іспанці — архітектора Гауді, видатного сюрреаліста ХХ століття Сальвадора Далі; італійці — художника, скульптора, архітектора Мікеланджело). Пінзель був не менш геніальним митцем. Його динамічним, емоційним роботам нема аналогів у світі. Роботи Пінзеля були представлені на виставках у Парижі, Відні. За три місяці у Луврі виставка зібрала понад півмільйона шанувальників. Галицьким митцем захоплюється світ, а в Україні його ім’я, на жаль, мало відоме. Його роботи надихнули мене на створення колекції одягу прет-а-порте.

Храм Всіх Святих, який побудував відомий архітектор Бернард Меретин, вважається шедевром мистецтва. Це перший костел у стилі бароко та рококо на Західній Україні. Найбільш відомий вівтарем — творінням рук видатного Пінзеля. Перед вівтарем з боків на окремих консолях було встановлено його скульптури на біблійні сюжети: «Жертвоприношення Авраама» та «Самсон з левом» (зараз роботи в Музеї барокової скульптури Пінзеля).

- Нині храм у занедбаному стані, дах згорів. Фасад, інтер’єр, розписи, фрески знищені, - каже Івона Лобан. - Щоб привернути увагу влади, громадськості до історичної пам’ятки, ми й презентували там колекцію одягу за мотивами Пінзеля. Дизайнер, власниця арт-студії Juby Collection Юлія Стадник спеціально для колекції одягу створила взуття. Дизайнер Марта Стефура — прикраси ручної роботи. Барокову вишивку виконала мисткиня Марія Ніколаєнко. Врятуємо храм у Годовиці — збережемо пам’ять про Пінзеля.

Фото Ігоря ФЕДОРІВА

Схожі новини