Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Молдова відмовила судді Чаусу в політичному притулку

  • 06.10.2017, 19:03
  • 782

Раніше Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила його від виконання обов'язків судді.

Комісія при президенті Молдови відхилила запит українського судді Миколи Чауса про політичний притулок. Про це повідомляє видання Deschide.md, посилаючись на радника президента Молдови з юридичних питань Максима Лебединського.

Нагадаємо, 4 жовтня Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса від виконання обов'язків судді.

Як повідомлялося, 9 серпня 2016 року НАБУ та САП викрили суддю Дніпровського районного суду міста Києва Миколу Чауса, який отримав $150 тисяч хабара. Він розділив гроші на дві частини: $80 тис приховав у дволітровій банці в районі озера Малинівка і Садового товариства «Приозерне», решту $70 тис залишив в автомобілі.

11 серпня 2016 року судді Чаусу повідомили про підозру. Одразу заарештувати суддю не вдалося через суддівський імунітет. 6 вересня Верховна рада проголосувала за арешт Чауса. Однак того ж дня стало відомо, що Чаус втік.

1 березня суддя Микола Чаус був затриманий в Молдові. За словами молдовського прокурора, він сам здався правоохоронцям в Кишиневі, зізнавшись, що незаконно перетнув кордон. 2 березня суд у Кишиневі заарештував Чауса. Антикорупційна прокуратура Молдови отримала запит від Генпрокуратури України про екстрадицію судді Миколи Чауса та почала підготовку документів на екстрадицію. Сам Чаус попросив у президента Молдови політичного притулку.

10 квітня глава Антикорупційної прокуратури Молдови Віорел Морарь заявив, що Чаус буде перебувати під арештом до завершення екстрадиції в Україну.

2 серпня Вища рада правосуддя (ВРП) відкрила проти нього дисциплінарну справу.

Схожі новини