Передплата 2024 ВЗ

Козульку Травку вигодував з пляшечки

  • 06.10.2017, 15:14
  • 1 554

Хтось тримає вдома котів та собак, хтось – морських свинок чи папуг. А житель села Буцинь Старовижів­ського району Волині Андрій Павлюк може похвалитися… лісовою козулею! Тварину чоловік врятував від вірної смерті.

Козульку Травку вигодував з пляшечки
Козульку Травку вигодував з пляшечки

Якось навесні, у травні, Андрій Васильович йшов повз ліс на свій город. Аж це почув дивні звуки, що долинали з-за дерев. Вирішив перевірити, що ж це там, і натрапив на малесеньку безпомічну лісову козульку, яка ледве трималася на тендітних ніжках і благально дивилася, ніби просячи: «Врятуй». Було зрозуміло, що вона давно нічого не їла.

Як було її там покинути? Козулька б пропала, — говорить Андрій Васильович. — Вирішив забрати її додому. Простягнув руку — бачу, не втікає, тож взяв на руки й приніс до себе на обійстя.

У селі поміж людей бідолашній спочатку було дуже лячно. Хоч яка голодна була, вперто відмовлялася їсти. Андрій Васильович тривожився через це. Він тримає свійських кіз і добре знає, чим слід годувати малечу. Розповідає, як спершу приніс своїй лісовій гості молочка. Аби заохотити до їжі, капнув трошки на носа. Та крутила головою, щось розлилося, а щось таки втрапило до рота. Посмакувала. Чоловік ще крапельку капнув на ніс — вже сама облизала. Потім приніс пляшечку з молоком і став годувати Травку (так назвав козульку, бо знайшов її у травні), як мале дитя.

Пізніше внуки почали приносити знайді свіжі гілочки верби та інше соковите зело. І вона вигодувалася.

Тепер Травка — головна потіха у селі. Бо тільки в когось з малечі поганий настрій — усі біжать до Васильовича, аби показав свою козульку. А та вже грайливо стрибає у вольєрі, красуючись перед гостями. Однак, коли на горизонті з’являється господар — усю увагу та ласку віддає тільки йому.

На зиму Андрій Павлюк тваринку планує забрати у хлів. Каже, як добре перебуде морози, то подумає, чи не віддати Травку в зоопарк, щоб нею милувалися й інші люди. Та онуки наввипередки просять дідуся цього не робити. Бо за ті кілька місяців, що козулька живе на людському обійсті, стала справжньою домашньою улюбленицею.

Фото автора

Волинська обл.

Схожі новини