Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Виборці в США піддавалися цілеспрямованій російській пропаганді

  • 03.10.2017, 17:37
  • 1 214

За даними видання The Washington Post, політтехнологи направляли їм спеціально складені повідомлення, щоб вплинути на їхні політичні рішення

Російські політтехнологи створили цілу низку обманливих сайтів і сторінок в соціальних мережах, щоб виявити американських виборців, вразливих для пропаганди, після чого використовували потужні інструменти Facebook для розсилки їм повідомлень, покликаних вплинути на їхні політичні рішення.

Про це повідомляє видання The Washington Post.

Посилаючись на неназваних людей, знайомих з ходом розслідування іноземного втручання в хід виборів в США, видання пише, що ці дії нагадують тактику американського бізнесу та політичних кампаній щодо відправки повідомлень потенційно зацікавленим людям, яку вони використовують останні кілька років.

Російські медіазнавці використовували цю систему, створивши англомовні сайти і сторінки в Facebook, які сильно нагадували ресурси, створені американськими політичними активістами, відзначається в публікації.

На сайтах і сторінках в Facebook розміщувалася реклама або інші повідомлення, присвячені таким гострим темам, як нелегальна імміграція, політична активність афроамериканців і посилення ролі мусульман в США.

Російські політтехнологи потім використовували механізм Facebook для перенацілювання (retargeting — ГА) під назвою Custom Audiences для відправки цілеспрямованої реклами та повідомлень виборцям, які відвідали ці сайти, зазначає газета.

Люди, що потрапили в цю мережу відстеження та дезінформації, не могли б зрозуміти, що вони потрапили в спеціально відібрану групу, або що реклама виходила від російських джерел, йдеться в публікації.

Одна така реклама включала фотографії чорношкірої жінки, що імітує постріл з гвинтівки, натискаючи на спусковий гачок, коли в патроннику немає патрона. Про це, згідно з виданням Washington Post, повідомляють люди, знайомі з ходом розслідування.

Слідчі вважають, що ця реклама, можливо, мала на меті спровокувати войовничі настрої серед афроамериканців і в той же час посіяти страх в спільнотах білих, кажуть джерела видання. Точну мету цієї реклами слідчі поки що не можуть зрозуміти, пише газета.

На іншій рекламі зображено демократку Гілларі Клінтон за тюремними ґратами, йдеться в публікації.

Схожі новини