Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Андрій Садовий зустрівся з Послами країн Вишеградської четвірки

  • 02.10.2017, 16:19
  • 1 458

Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся з Надзвичайними та Повноважними Послами країн Вишеградської четвірки. Під час зустрічі обговорили питання співпраці міста з країнами Вишеградської четвірки, а також головування Угорщини у Вишеградській четвірці.

Участь у зустрічі взяли Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень, Почесний Консул Угорщини у Львові Лариса Малех, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Юрай Сівачек, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольські, Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек.

«Коли я думав, що хорошого можна зробити, маючи у Львові таких поважних людей, я згадав ті часи, коли ми готувались до проведення чемпіонату Євро 2012. І тоді Україна і Польща разом впроваджували стандарти по безпеці, по медицині, охороні здоров’я. Вони були дуже високі, навіть вищі, ніж в країнах, які вступають в ЄС. Тому мені було би дуже цікаво, щоб ми ще раз підсилили нашу співпрацю, щоби все, що можна зробити у Львові, звичайно враховуючи наше законодавство, щоб можна було запровадити, щоб у нас були високі стандарти.

Якби була підтримка Вишеградського фонду, щоб в цьому напрямку працювати швидше. Тому що Львів більш мобільний. 662 роки Магдебурзького права — це про щось говорить. Тому ми більш мобільні до різних змін, потрібних для України. Їх можна ввести тут і зараз, не очікуючи, коли Україна вступить в ЄС. Просто треба імплементувати в законодавство, і це би принесло якість і спростило процедури, мінімізувало корупцію, яка, на превеликий жаль, є. Меседж — щоб наша співпраця була найбільш корисною і конструктивною», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Дякую за ваші пропозиції. Їх треба розглянути, щоб подивитись, які можливості нашого Вишеградського фонду. Сам факт, що ми зараз тут разом — свідчить про готовність до співпраці, розвивати наші торгові і економічні стосунки. Ми надаємо великого значення співпраці не тільки в рамках Вишеградської четвірки, а і в рамках Вишеградської четвірки +. Якраз в рамках Вишеградської четвірки + є співпраця з Україною. Я думаю, є ще багато питань, щодо яких варто налагоджувати співпрацю з Україною. Над цим треба думати», - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.

«Ми всі вже по кілька разів побували у Львові. Думаю, це дуже добра традиція. Почуваємо себе тут прекрасно. Хочеться привітати місто з тою кількістю туристів, які обрали місто, щоб приїхати. Я думаю, що наш візит є доброю ілюстрацією того, що ми готові до співпраці з містом Львовом і з іншими містами України», - додав Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Юрай Сівачек.

«Насправді у нас є дуже добра співпраця Львова з польськими містами: і Варшавою, і Вроцлавом. Але проблемою є кордон. На жаль, черги на кордоні не зменшуються, і з цим треба щось робити. Бо це є проблема, яка перешкоджає розвитку міста», - зауважив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло.

«Україна для нас — дуже важливий партнер. Чехія завжди добре співпрацює з Україною. Для співпраці з Україною завжди є кілька варіантів: і двостороння співпраця, і співпраця в форматі Вишеградської четвірки, і інші проекти. Тому ми завжди думаємо, що можна зробити з Україною, де можна підтримати Україну, тому що ми хоче бачити Україну незалежною процвітаючою країною. У нас є досвід, яким ми готові поділитись з Україною, і є проекти, які можна підтримувати в рамках Вишеградської четвірки. Якщо є конкретні проекти, думки, - інформуйте в будь-яке з 4 посольств і ми постараємося донести інформацію і отримати позитивний результат. Всі ми розуміємо, що зараз на часі реформування багатьох сфер життя, тому звичайно ми вас підтримуємо», - резюмував Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула.

Також міський голова Львова Андрій Садовий розповів під час зустрічі, що місто Львів активно реалізовує програму з будівництва велосипедної інфраструктури, яку місто напрацювало на базі досвіду країн Європейського Союзу. Зокрема, до 2020 року у Львові планують збудувати 268 км велодоріжок.

«Другий великий проект — це безпека на дорогах. Все, що можна на рівні міста імплементувати, що є хорошого в країнах Європейського Союзу, ми будемо робити у Львові. Тут Вишеградський фонд був би хорошим партнером для Львова. Можна створити окрему робочу групу по цій співпраці, нам важливим є досвід юристів Фонду», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Також під час зустрічі обговорили питання миротворців, зокрема, і на окупованій території України, питання захисту українських військових.

Міський голова Львова розповів про співпрацю міста з європейськими банками щодо реалізації проекту з будівництва першого в Україні заводу з глибинної переробки ТПВ.

Серед іншого, європейських дипломатів цікавила позиція щодо закону про освіту. «Я за те, щоб ми приймали закони, які будуть об’єднувати, і максимально будуть адаптовані під європейське законодавство. Ми завжди будемо сусідами», - додав Андрій Садовий.

Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула запропонував розширити галузі співпраці міста Львова з іншими містами Чехії. «Зараз налагоджується гарна співпраця з м. Брно. Ми готові розширювати галузі співпраці», - додав Радек Матула.

«Головне — це верховенство права, щоб кожен інвестор був захищений в Україні. Ми підтримуємо кожного інвестора, який приходить у Львові», - додав Андрій Садовий.

Також наприкінці зустрічі сторони обговорили співпрацю в організації та проведенні у Львові кількох важливих подій — традиційного Львівського Медіафоруму, Форуму безпеки, який цього року відбудеться у Львові.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко запропонував залучити досвід країн Вишеградської четвірки у питанні ревіталізації старих заводів у Львові. «У Львові будуються два ІТ-парки. Ми напрацювали програму ревіталізації завод, зараз активно працюємо по заводу РЕМА. Нам би була корисною співпраця з експертами ваших країн. Ми плануємо ревіталізувати у Львові 20 заводів, наступного року у нас буде великий з’їзд на цю тему», - додав Андрій Москаленко.

Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольські розповів про традиційний Фестиваль Партнерства, який щорічно у вересні відбувається у Львові, та запропонував наступного року іншим містам країн Європейського Союзу долучитись до проведення цієї події.

Візит організувало Посольство Угорщини.

Нагадаємо, 25 лютого 2016 року міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся з учасниками засідання Bишеградської групи + Україна, що відбувалось у Львові.

Джерело: Прес-служба ЛМ

Схожі новини