Передплата 2024 ВЗ

У Польщі відкривають реєстри гвалтівників і педофілів

  • 02.10.2017, 11:55
  • 879

У Польщі з 1 жовтня частково відкривають реєстри сексуальних злочинців.

Водночас, з 2018 року реєстри найбільш небезпечних сексуальних гвалтівників, зокрема рецидивістів й педофілів, яких в Польщі за даними міністерства юстиції є близько 800 осіб, будуть у відкритому доступі в Інтернеті, передає кореспондент Укрінформу.

З жовтня реєстри цих злочинців будуть доступними для поліції, судів, прокуратур, а також керівників шкіл і літніх таборів для відпочинку дітей. До реєстру з обмеженим доступом потраплять усі особи, які скоїли злочини на сексуальному грунті — понад три тисячі поляків.

Для того, щоб не потрапити з наступного року у відкритий реєстр, особи, які скоїли тяжкі сексуальні злочини, матимуть два місяці, аби опротестувати у судах оприлюднення своїх даних. Остаточно рішення у цих випадках прийматимуть суди упродовж кількох місяців.

З наступного року у відкритих реєстрах усі бажаючі зможуть знайти інформацію про сексуального злочинця - ім'я й прізвище, дату і місце скоєння злочину, юридичну кваліфікацію злочину, населений пункт, де проживає колишній злочинець, і його фотографію.

У Польщі рішення влади відкрити реєстр особливо небезпечних сексуальних злочинців підтримують не всі. Зокрема, товариство сексологів Польщі переконане, що відкриття реєстрів не стане ефективним засобом зменшення загрози скоєння злочинів на сексуальному грунті. Речник громадянських прав Польщі Адам Боднар вважає, що потрапляння колишніх насильників до відкритих реєстрів закриє їм шлях до нормального функціонування в суспільстві.

Схожі новини