Передплата 2024 «Добрий господар»

Археологи розкопали легендарний храм Артеміди на одному з островів Греції

  • 28.09.2017, 11:48
  • 1 489

Група археологів знайшла давньогрецький храм, який шукали більше ста років. Виявилося, що увесь цей час археологи копали не там, де треба, інформував грецький телеканал ERT.

Як зазначається, у 1964 році грецька та швейцарська команда почала розкопки ділянки у місті Еретрія, що на грецькому острові Евбея. Науковці шукали легендарний храм богині Артеміди, однієї з найшановніших богинь Древньої Греції. Це місце археологи копали ще з ХІХ століття. Однак нещодавно виявилося, що старовинні вказівники, які вказували на втрачений храм, були помилковими.

Храм описував античний географ Страбон, який помер на початку І століття н.е. За його словами, святе місце розміщувалось за 1,5 км від центру античної Еретрії. Однак швейцарський археолог Дені Ноуффлер виявив, що каміння, характерні для грецьких будівель того часу, були використані у візантійській церкві, і зрозумів, що Страбон помилявся. Він припустив, що насправді йдеться про відстань у 11 км (6,8 милі). Тому грецькі та швейцарські археологи перенесли розкопки до підніжжя пагорба, що поруч з рибальським селом Амарінтос. Після кропіткої роботи вони виявили портик або галерею, які могли бути частиною храму, і почали ціленаправлені розкопки цього місця у 2012 році копати його.

Представники міністерства культури Греції повідомили, що аналіз нових даних виявився правильним і цього літа вчені «пройшли стіни галерей і відкрили центр святилища Артеміди». З того часу вчені знайшли будівлі, датовані VI- II століттями до н.е., і, зокрема, підземний фонтан, написи та монети з ім'ям «Артеміда - богиня Амарінтоса».

«Ці знахідки підтверджують, що це місце було кінцевим пунктом щорічної процесії, коли місцеві шанувальники богині полювання йшли сюди з Еретрії», - йдеться на місцевому веб-сайтi EviaZoom.

Схожі новини