Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ані Сорбонна, ані Кембридж не носять чийогось імені...

  • 27.09.2017, 21:01
  • 1 851

Львівська політехніка не ініціювала присвоєння їй імені Степана Бандери.

Це була пропозиція одного викладача — члена партії «Свобода».

Кафедра історії, музеєзнавства і культурної спадщини Національного університету “Львівська політехніка” спростовує інформаційні повідомлення у ЗМІ щодо ініціювання нею пропозиції надати ім’я Степана Бандери Львівській політехніці.

За словами завідувачки кафедри Поліни Вербицької, це питання справді порушувалося на засіданні кафедри ще у червні 2017 року за пропозицією викладача кафедри, члена ВО “Свобода” В’ячеслава Гнатюка. «Викладачі кафедри підкреслили особливу роль Степана Бандери в українському національно-визвольному русі, відзначили належне вшанування його імені у Львівській політехніці (вулиця, на якій розміщений головний корпус, барельєфи Степана Бандери та Романа Шухевича як колишніх студентів університету). Ведеться системний націєтворчий навчально-виховний процес», - йдеться у повідомленні кафедри.

Водночас на засіданні кафедри йшлося про те, що впродовж своєї історії Львівська політехніка не мала жодного імені, окрім радянського періоду, коли їй присвоїли ім’я Львівського ордена Леніна політехнічного інституту імені Ленінського комсомолу.

Викладачі кафедри вважають, що у разі актуалізації питання присвоєння почесного імені університету передусім слід звернути увагу на відомих представників української науково-технічної еліти, котра долучилася до формування освітнього та наукового середовища учасників українського національно-визвольного руху. Серед запропонованих кандидатур прозвучало ім’я професора, колишнього ректора університету Юліана Медведського, професора Івана Левинського.

Пані Вербицька розповіла, що коли викладачі кафедри проаналізували назви вищих закладів світу, то з’ясувалося, що вони вкрай рідко носять чиєсь ім’я, якщо його і присвоюють, то зазвичай відомих науковців. Імені політичних діячів не присвоюють навчальним закладам. Це практикується хіба що у тоталітарних чи посттоталітарних країнах

За словами завідувачки кафедри історії, музеєзнавства і культурної спадщини Національного університету “Львівська політехніка”, найцікавіше було простежити реакцію ЗМІ на повідомлення про «ініціативу» кафедри присвоїти Політехніці ім’я Степана Бандери. Українські медіа це подали суто інформативно, без емоцій і коментарів, а ось російські і польські здійняли істерику, усіляко роздмухуючи її як “сенсаційну” новину. “Нагадую, - каже пані Вербицька, - що Україна перебуває у стані гібридної інформаційної війни. І на це треба зважати”.

Схожі новини