Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Волкер пояснив підхід США до Росії по війні на Донбасі

  • 23.09.2017, 15:18
  • 1 158

Спецпредставник США в Україні Курт Волкер вважає, що змусити Росію припинити війну на Донбасі можна зацікавивши її в цьому.

Таку думку він озвучив в інтерв'ю виданню ZN.ua.

"Я думаю, не слід розраховувати, що нам колись вдасться змусити Росію робити те, чого вона не хоче. Отже, як необхідно діяти? Потрібно зробити так, щоб Росія захотіла. Щоб Росія зрозуміла: мова йде про кращий спосіб захистити її, Росії, власні інтереси", - говорить Волкер.

Він нагадав, що Росія намагалася силою залишити Україну у сфері своїх інтересів. Однак це призвело до зворотного ефекту. Після того як їй не вдалося створити ще одну Абхазію, в Москві стали розуміти, що сценарій не працює.

"Ми їм показуємо, що це не вдасться. Не тільки зараз, але і в подальшому. І з часом все для них буде складатися ще гірше. З політичної, економічної та інформаційної точок зору, з точки зору безпеки", - пояснює дипломат.

За його словами, якщо РФ дійсно підтримує територіальну цілісність України і турбується про захист російськомовного населення, це дає основу для розмови.

"Просто треба знайти інший спосіб досягнення цих цілей. І тут ми підходимо до питання залучення миротворців. Такий підхід дає Росії можливість діяти відповідно до її інтересів. Змусити Росію не можна, обдурити - не вдасться, але створити відповідні умови для пошуку розумного рішення - можна", - говорить Волкер.

Він також нагадав про те, що надії Росії на прихід до влади лояльного до неї президента США і на розкол в ЄС не відбулося. В даному контексті дипломат зазначає, що Трамп готовий збудувати сильну позицію щодо РФ.

"Ця позиція базується на трьох факторах - підтримки існуючих правил гри, підтримки загальних принципів безпеки і захисту національних інтересів США", - говорить Волкер.

При цьому він зазначає, що ці слова не варто розглядати як антиросійську позицію.

"Хіба що Росія зробить вибір на користь того, щоб стати антагоністом Сполучених Штатів. Президент Трамп, власне, хоче того, про що і заявляв, - порозумітися з Росією. Але для цього сама Росія повинна змінити поведінку, до якого вона вже звикла" , - пояснив він.

Схожі новини