Передплата 2024 «Добрий господар»

Через зволікання Холодницького Злочевський зберіг контроль над газовими родовищами

  • 21.09.2017, 11:20
  • 3 635

Проти керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури відкрито дисциплінарне провадження

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів відкрила дисциплінарне провадження щодо заступника Генпрокура України, керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Провадження відкрито після офіційної скарги експертів неурядової організації “Центр протидії корупції”. Йдеться про те, що Назар Холодницький невчасно подав до суду адміністративний позов на Мінекології та Держгеонадра. Це призвело до того, що бенефіціарний власник приватної газовидобувної компанії Burisma Group Микола Злочевський (колишній міністр екології) зберіг контроль над українськими родовищами.

“Ще у січні 2016 року керівництву Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) було відомо, що дозволи на користування українськими надрами компанії Злочевського отримали з порушенням процедури — без погодження відповідних обласних рад, де мав здійснюватися видобуток природних копалин, - наголосила юрист “Центру протидії корупції” Олена Щербан. - Відтак це рішення могло бути скасоване, а надра повернуті державі. Але, подавши позов на два місяці пізніше, керівник САП дозволив «забетонувати» неправомірне користування українськими природними ресурсами компанії Burisma Group. Тепер шанси повернути ці родовища державі нульові. Родовища і надалі будуть використовуватися для збагачення колишнього міністра екології”.

За інформацією “Центру протидії корупції”, власником Burisma Group є екс-міністр уряду Азарова Микола Злочевський. У 2014 — 2015 роках Велика Британія наклала арешт на його активи. Ліцензії на видобуток газу у Західній Україні компанія Burisma Group отримала в той час, коли пан Злочевський перебував на посаді міністра. Злочевський втік з України після Революції Гідності. У 2014 році проти нього порушили кримінальну справу щодо незаконного збагачення, зловживання службовим становищем та заволодіння бюджетними коштами.

За словами Олени Щербан, комісія перевірятиме бездіяльність Назара Холодницького щодо долі українських надр два місяці (йдеться про надра у кількох західноукраїнських областях, зокрема у Львівській). “Наразі на час слідства пана Холодницького не відсторонено від посади, - сказала Олена Щербан у коментарі для “ВЗ”. - Якщо комісія доведе вину, то йому “світить” догана, заборона тривалий час займати високі державні посади, або звільнення”.

Назар Холодницький утримується від коментарів на цю тему. Раніше в ефірі одного з телеканалів керівник САП заявив, що за останній рік вишикувалася чимала черга охочих відкрити на нього кримінал.

Схожі новини