Передплата 2024 «Добра кухня»

Transparency International: «Антикорупційна палата в Україні не принесе користі»

  • 20.09.2017, 20:22
  • 945

Міжнародна організація Transparency International закликає українську владу створити незалежний антикорупційний суд, а не палату в існуючій системі

Про це йдеться в заяві на сайті організації.

"Україна має створити незалежний антикорупційний суд, який би гарантував, що кумовство та корупція не відіграватимуть жодної ролі у забезпеченні справедливості в Україні", - йдеться в документі.

В Transparency International стверджують, що створення антикорупційної палати в рамках існуючої судової системи України, яку запропонував президент Петро Порошенко, не принесе жодної користі.

В організації наголосили, що люди не довіряють нинішній судовій владі, не вірять у її здатності впоратися з цим завданням, адже існуючі судді розчарували їх.

"Тільки це посилить зусилля країни у боротьбі з корупцією", - наголошується в документі.

За інформацією організації, наразі українські суди не почали слухання щодо 26 із 86 справ, у яких детективи Національного антикорупційного бюро завершили слідство.

А від тих справ, які все ж таки слухаються, люди не чекають серйозних результатів.

"На відміну від багатьох європейських держав українська судова система має репутацію залежної та несправедливої", - зазначається в заяві антикорупційної організації.

"Немає гідної альтернативи для антикорупційного суду. За наявності належної політичної волі з боку президента та парламенту суд може бути створений досить швидко. Політична воля є ключовим інгредієнтом, і саме його нам не вистачає зараз", - заявив виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин.

В організації стверджують, що для створення дійсно незалежного антикорупційного суду в Україні, його суддів мають обирати через відкритий конкурс, а в процесі відбору повинні брати участь міжнародні партнери.

Схожі новини