Передплата 2024 «Добра кухня»

Коболєв: "Відставка наглядової ради може "відрізати" Нафтогаз від міжнародних кредитів"

  • 20.09.2017, 13:26
  • 903

Відставка членів наглядової ради може призвести до того, що НАК "Нафтогаз України" втратить доступ до кредитних коштів від міжнародних фінансових установ.

Про це на прес-конференції у середу заявив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Основними ризиками, на нашу думку, є нездатність Нафтогазу, а, можливо, і уряду залучати кошти від міжнародних банків. Друге - події можуть мати суттєвий негативний вплив на плани компанії та уряду щодо відокремлення оператора ГТС з метою збереження транзитної долі країни. І третім потенційним ризиком є вплив на обсяги видобутку газу у майбутньому, це ставить програму 20/20 під загрозу", - сказав Коболєв.

Голова НАК пояснив, що призупинення співпраці з ЄБРР призведе до втрати доступу до дешевого кредитного ресурсу на суму $300 млн з боку самого ЄБРР та ще $500 млн з боку Світового банку.

За його словами, без нової наглядової ради операційні рішення ухвалюватимуться урядом, що веде до загрози політичного втручання у роботу НАК. Водночас, на думку Коболєва, наразі не можна швидко переобрати наглядову раду - без наділення її реальними повноваженнями це не матиме сенсу.

"Я хотів би застерегти від цього. Хороші речі швидко не робляться. Дуже важливо, щоб наступна наглядова рада (чи будь-яка інша) мала б реальні повноваження. Просто переобрання питання не вирішить", - сказав Коболєв.

Як повідомлялося, напередодні два незалежні члени наглядової ради "Нафтогазу" вирішили піти у відставку. Ще раніше звільнилася залежний член - представник держави Юлія Ковалів. А 5 вересня про відставку заявив Чарльз Проктор. Незалежні члени Пол Ворвік та Маркус Річардс своє рішення про відставку пов’язують зі згортанням реформ з боку уряду.

Раніше у середу, 20 вересня, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що реформування НАК "Нафтогаз" буде продовжено і навіть поглиблено. Глава уряду пообіцяв, що спільно з міжнародними партнерами буде публічно оновлено і наглядову раду компанії з метою залучення "максимально якісних кадрів для продовження реформи".

Схожі новини