Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У ЄС запропонували посередництво в переговорах між Україною і РФ щодо майбутнього транзиту газу

  • 20.09.2017, 17:59
  • 640

Єврокомісія готова запропонувати посередницькі послуги і вести переговори у тристоронньому форматі.

Єврокомісія вважає важливим зберегти транзит російського газу через Україну після 2019 року (коли завершиться контракт Нафтогазу з Гапромом - ред.) і пропонує посередництво в переговорах між сторонами з цього питання. Про це заявив віце-президент Європейської комісії (ЄК) з питань енергетичного союзу Марош Шефчович.

"Для нас важливо, щоб український транзитний маршрут залишався значущим і після 2019 року. Ми вважаємо, що комерційні угоди на транзит газу, які закінчуються в 2019 році, повинні бути продовжені на комерційно вигідні обсяги", - сказав він.

За його словами, Єврокомісія була б рада, якби це була угода між Україною, Росією і їх компаніями. "Ми готові запропонувати наші посередницькі послуги в цьому питанні. Якщо буде бажання обох сторін вести переговори в тристоронньому форматі, то ЄС готовий підтвердити свою зацікавленість в транзитному маршруті через Україну", - зазначив Шефчовіч.

Шефчовіч нагадав, що кілька разів пропонував такі тристоронні переговори з пошуку зручних рішень для гарантування транзиту газу на періоди після 2019 року як краще рішення спору між українським "Нафтогазом" і російським "Газпромом", результати якого очікуються найближчим часом в Стокгольмському арбітражі.

Віце-президент ЄК зазначив, що за два останні роки транзит газу через територію України зростає, а в останні дні досяг рекордних рівнів, що доводить важливість цього маршруту.

Раніше віце-президент Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчович заявляв, що ЄС вважає пріоритетом збереження ​​ролі України в транзиті російського газу.

Джерело: Інтерфакс-Україна