Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні в місті розпочався 83-ій Міжнародний Конгрес ПЕН

  • 19.09.2017, 11:21
  • 843

Після 24 Форуму видавців сьогодні в місті розпочався 83-ій Міжнародний Конгрес ПЕН. Це вперше така подія проводиться в Україні, і саме у Львові.

Тема цьогорічного Конгресу — «Відстоювання правди у добу пропаганди». У межах Конгресу з 17 до 24 вересня в місті відбуватимуться не лише закриті засідання, а й багато цікавих акцій, до яких можуть долучитись усі охочі. Як зазначила сьогодні під час урочистого відкриття у Львівському національному університеті імені Івана Франка президент PEN International Дженніфер Клемент, для організації ПЕН дуже важливо зараз бути в Україні і говорити про захист свободи слова, правди та літератури.

«Для ПЕН — однієї з найстаріших правозахисних організацій світу - дуже важливо бути в Україні в такий момент і захищати правду, свободу слова і літературу. Ми дуже вдячні українському ПЕН-Клубу, що ви стали господарями цього важливого конгресу, дуже приємно працювати з усіма вами. Уряд Росії та його пропаганда, поширення неправдивої інформації веде не лише до маніпуляції думок у світі, а, фактично, привела до розподілу української нації. Проблема полягає в тому, що навіть, якщо хтось-таки дізнається правду, то ця інформація вже отруїла серця багатьох людей за цей час. Ми бачимо, що атмосфера не дуже сприятлива для довіри, і люди вже не просто повірили у неправдивість певної інформації, а ця неправдива інформація стала життям. Ми - літературна організація, однак, ми добре знаємо, як література постійно викриває різні трагедії, які відбуваються в історії людства.

Ми знаємо, що іноді правда, навіть, якщо вона сказана з найкращими намірами, вона теж може зруйнувати життя людей. Я зворушена тим, що перебуваю тут, в Україні, адже мої предки жили тут, і через сотню років їхня донька нарешті повернулась в цю країну», - зазначила Дженніфер Клемент, президент PEN International.

«Мені дуже приємно вітати вас у цій залі, приємно саме тому, що для мене — це велике задоволення, яке посилюється тим, що три роки тому я навіть мріяти не міг, що Україні буде надана така можливість провести такий великий конгрес. Три роки тому Україна насправді була на межі розпаду, адже Крим був окупований Російською Федерацією, російські війська захопили схід — Донбас. Отруйна пропаганда надходила від російського уряду, було приниження меншин в Україні. Російськомовні промовці припинили цю російську агресію і доказали, що ми - нація , яка базується не на крові і кровопролитті, а на дотриманні демократії, свободи і моральних цінностей. Саме завдяки цьому Україна і є іншою від Росії. Те, що не врахували російські урядовці, у нас в Україні звучать не тільки різні мови, у нашій країні є й різні погляди, різні люди, різні цінності. За свободу потрібно платити свою ціну: нам довелося втратити 2 тис солдатів, 10 тис громадян, майно, частину землі і майже 2 млн внутрішньо-переміщених осіб тепер є в нашій країні, бо вони повинні були втікати з Криму і окупованих східних частин України. Ми багато чули про проблему біженців в Європі, але мало хто чув про 2 млн таких людей в Україні. Поступово вони інтегруються в інших регіонах України, але залишаються саме тут — у нашій державі. Це історія успіху, про яку я б хотів, щоб ви знали. Більшість цих людей вирішили сформувати своє європейське майбутнє власне в Україні, а не за кордоном.

Рік тому на нашому 82-ому Конгресі я Вас запрошував і зараз ви всі прибули сюди, я радий бачити вас в Україні, в Європі», - зазначив Президент Українського ПЕН Микола Рябчук.

Офіційна церемонія відкриття PEN-конгресу відбулась в актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка. Ведучими церемонії були Андрій Курков та Ольга Муха.

До усіх присутніх з вітальними виступами звернулись Дженніфер Клемент, Президент ПЕН Інтернешнл, Микола Рябчук, Президент Українського ПЕН, Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Джорджа Сороса та Володимир Мельник, ректор ЛНУ ім. І. Франка.

Потім прозвучала музична програма від гурту «Rockoko».

Також відбулась лекція Філіпа Сендса «Східно-Західна вулиця: особисті історії. Про життя і про право».

Завдяки 83-му Конгресу Міжнародного ПЕН-клубу Львів на декілька днів стане світовим центром літературних та інтелектуальних дискусій. В рамках 83-го Конгресу ПЕН заплановано чимало панельних дискусій, літературних читань, презентацій і зустрічей. Львів відвідають літератори більше, ніж із 70 країн світу.

Сам конгрес проводиться у закритому форматі: письменники збиратимуться на закритих засіданнях, де обговорюватимуть важливі питання в галузі літератури. Але конгрес матиме і відкриту програму, у якій представлено літературні читання, де висвітлюватимуть різні національні культури.

Серед зіркових гостей 83-го Конгресу ПЕН - нобелівські лауреати Світлана Алексієвіч (Білорусь) та Герта Мюллер (Румунія-Німеччина), неодноразовий нобелівський номінант Адам Загаєвський (Польща), Пітер Померанцев (Велика Британія), Людмила Уліцька (Росія), Пол Остер (США), сучасні українські письменники Юрій Андрухович, Андрій Курков, Сергій Жадан, Олена Стяжкіна і ще 200 найяскравіших літераторів із усього світу.

Нагадаємо, 18 листопада 2016 року віце-президент Українського центру міжнародного ПЕН-клубу, який об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів, Андрій Курков та міський голова Львова Андрій Садовий підписали меморандум про проведення 83-го міжнародного конгресу ПЕН-клубу у Львові у вересні 2017 року. Згодом проведення Міжнародного конгресу ПЕН-клубу у Львові обговорили під час офіційного візиту до Львова Виконавчого директора Міжнародного ПЕН-клубу у Лондоні Карлеса Торнера.

Довідка

ПЕН-клуб (International PEN) є вагомою міжнародною неурядовою організацією, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів від 1921 року. Його назва утворена від англійського слова “pen” — ручка, що є водночас абревіатурою слів Poets, Playwrights, Essayists and Novelists — “поети, драматурги, есеїсти, романісти”. Також до ПЕН-клубу входять журналісти, історики, видавці, загалом понад 25 000 членів із усього світу. ПЕН-клуб перебуває у формальних консультаційних зв'язках з ЮНЕСКО і має спеціальний консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді ООН. Це одна із найстаріших організацій, яка бореться за права людини й одна з перших міжнародних письменницьких організацій. Свого часу до ПЕН-клубу належали Джозеф Конрад, Бернард Шоу, Герберт Уелс, а очолювали його Джон Голсуорсі, Генріх Белль, Маріо Варгас Льйоса.

Президентами Українського ПЕН-центру були поет Микола Вінграновський, правозахисник і публіцист Євген Сверстюк, філософ і релігієзнавець Мирослав Маринович. Нині організацію очолює Микола Рябчук — публіцист, письменник і науковець.

Джерело: прес-служба ЛМ

Схожі новини