Передплата 2024 «Добрий господар»

На Херсонщині вперше в Україні зафіксували зграю рожевих фламінго у природніх умовах

  • 19.09.2017, 11:30
  • 950

На території Азово-Сиваського національного природного парку поблизу озера Чурюк, що на Херсонщині, помітили зграю рожевих фламінго. Мова йде про 20 особин. Це викликало подив співробітників парку та орнітологів, адже рожевий фламінго в Україні є лише у зоопарках.

Ареал проживання цих птахів - Африка, Південна Америка і Південно-Східна Азія. Це доволі рідкісний птах, через що він занесений у Міжнародну Червону книгу як вразливий вид.

"Як він тут опинився? Можу пояснити хіба тим, що тепер триває період інтенсивної міграції птахів. А птахи, особливо великих розмірів, дуже залежні від кліматичних умов, повітряних потоків. Ймовірно, зграю занесло до нас вітром. Таке достатньо часто буває, особливо восени, коли в Україні опиняються нехарактерні види птахів", - каже голова Західноукраїнського орнітологічного товариства Андрій Бокотей.

Втім щодо фламінго, то це сталося вперше. У 80-х роках поблизу Львова було помічено одного птаха цього виду, проте цілої зграї на теренах України, певно, не було ніколи.

Своєю чергою український орнітолог Олександр Настаченко повідомив в Facebook, що 13 пар фламінго звили гнізда в Україні й успішно вивели трьох пташенят.

Схожі новини