Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Львівську десятку» здолали на «жульєтці»

  • 18.09.2017, 20:03
  • 1 503

21-річний Іван Маслюк, у якого ДЦП,  взяв участь у марафоні за допомогою одноколісного ровера.

«Львівську десятку» здолали на «жульєтці»
«Львівську десятку» здолали на «жульєтці»

21-річний Іван Маслюк з села Березівка, що на Радехівщині, який хворіє на ДЦП, за допомогою спеціального транспорту взяв участь у чемпіонаті України з бігу по шосе на 10 км. Це перший випадок, коли участь у таких змаганнях бере людина з інвалідністю. Дистанцію «Львівської десятки» команда подолала за 48 хвилин та 40 секунд, увійшовши у першу сотню переможців. Загалом участь у змаганнях брали 300 учасників.

Іван — унікальна людина. Цього року хлопець на цьому візку підкорив найвищу вершину України — гору Говерлу. А торік разом з друзями на триколісному велосипеді здійснив подорож через всю Європу, до Лісабона. Одноколісний велосипед, на якому Іван брав участь у марафоні, має назву «жульєтка». Цей транспортний засіб з Франції привіз його товариш.

Здійснити забіг хлопцеві допомогла команда «On3wheels — фонд здійснення мрій». Спеціальної підготовки не було. Іван керував ровером, а троє товаришів його штовхали. Забіг провели на вулицях Львова. Встановлений ліміт часу на подолання дистанції був — 1 год. 20 хв. «Це перший мій досвід участі в змаганнях з бігу, також це перший досвід для українців, адже раніше таких змагань у нас не проводили. Ми ще у Франції почули про такі можливості для людей з інвалідністю за допомогою «жульєтки», і от вирішили привезти цю неймовірну ідею на батьківщину, — розповідає Іван Маслюк. — Наша команда подолала 10 км за 48 хвилин та 40 секунд. Ми фінішували 98-ми серед 300 учасників. Раді, що вдалося увійти у першу сотню переможців».

Іван розповів, що у 2014 році вступав до Франкового університету на історичний факультет, але не вступив. Тоді поїхав у мандрівку до Португалії, такою була його давня мрія. З того часу не перестає подорожувати. Найближчим часом здійснить подорож на триколісному велосипеді по Америці. «Такі акції дають можливість вести активний спосіб життя тим, хто раніше про це і не думав. І ми хочемо довести, що це можливо. Зараз ми починаємо готуватись до півмарафону (21 км) і марафону (42 км), які теж відбудуться у Львові», — розповідає координатор проекту On3wheels Олег Савчук.

Головною метою проекту On3wheels є зміна ставлення суспільства до людей з інвалідністю. «Хочемо показати, що люди з інвалідністю мають можливість і мандрувати, і брати участь у спортивних змаганнях. За допомогою таких акцій вони почуваються більш потрібними у суспільстві, відчувають турботу з боку звичайних людей», — каже координатор проекту On3wheels Сашко Луцик.

Схожі новини