Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Меркель: "Миротворці ООН повинні мати доступ до всієї території Донбасу"

  • 17.09.2017, 12:55
  • 1 019

Канцлер Німеччини розповіла, що спілкувалася з президентом РФ щодо того, що місія ООН повинна мати доступ до всієї окупованої території.

Миротворці, яких Організація Об'єднаних Націй може відправити на Донбас, повинні мати доступ до всієї території, підконтрольної проросійським сепаратистам. Про це заявила канцлерка Німеччини Анґела Меркель в інтерв'ю виданням медіагрупи Funke, оприлюдненому в суботу, 16 вересня.

"Пропозиція президента Росії Путіна відправити миротворців ООН для захисту спостерігачів ОБСЄ видається мені цікавою, - сказала Меркель. - Кілька днів тому я розмовляла з ним про те, що миротворці ООН повинні мати доступ всюди, де розміщено ОБСЄ, тобто на всій території Донецької та Луганської областей".

За словами канцлерки, у цьому напрямку потрібно рухатися, однак ці зрушення у позиції Росії поки не є достатнім приводом для пом'якшення санкцій. Для цього, зазначила Меркель, необхідний істотний прогрес у реалізації мінських домовленостей. А перейти до політичного процесу врегулювання на Донбасі, за її словами, можна лише за умови припинення вогню.

В інтерв'ю Меркель також висловила незгоду із позицією лідера вільних демократів Крістіана Лінднера щодо заморожування питання Криму. "Анексія суперечить міжнародному праву і її не можна приймати", - наголосила канцлерка.

Як повідомлялося, 5 вересня президент Росії Владімір Путін заявив, що миротворці ООН на Донбасі можуть бути корисними для вирішення збройного конфлікту, але вони мають бути присутні лише на лінії розмежування сторін. Путін також наголосив, що це питання «не може бути вирішене без прямого контакту з представниками терористів «ДНР» та «ЛНР». Путін також повідомив, що доручив російському МЗС внести проект резолюції щодо миротворців на Донбасі на розгляд Ради безпеки ООН.

Тим часом у Міністерстві закордонних справ України вважають, що миротворці ООН справді можуть сприяти відновленню миру Донбасі, але на всій його території до російського кордону. Постійне представництво України в Нью-Йорку вже отримало доручення провести відповідні консультації з делегаціями в Радбезі ООН.

У США заявили, що готові підтримати розміщення миротворців Організації Об'єднаних Націй (ООН) на Донбасі на всій окупованій території, в тому числі на кордоні з Росією, і наполягають, щоб вони мали широкий мандат.

Влада Польщі також заявила, про готовність підтримати розміщення миротворців на Донбасі й активно залучитися до врегулювання ситуації на сході України як непостійний член Радбезу ООН з 1 січня 2018 року.

Джерело: Німецька хвиля

Схожі новини