Передплата 2024 ВЗ

У Європарламенті закликали зупинити будівництво "Північного потоку-2"

  • 14.09.2017, 17:57
  • 1 101

Проект з будівництва газопроводу суперечить фундаментальним цінностям ЄС і буде мати катастрофічні наслідки.

У Європейському парламенті 13 вересня закликали зупинити російський проект з будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Так, представник другої найбільшої в ЄП групи соціалістів та демократів Йеппе Кофод заявив, що "Північний потік-2" "суперечить духу та меті нашого Енергетичного Союзу".

"Перш за все, ми збільшимо нашу залежність від ненадійного постачальника енергетики. Ми також поставимо себе під тиск зовнішнього партнера. Тому це є також питанням безпеки для європейців», - зауважив він.

Також Кофод припустив, що Росія буде чинити "прямий чи непрямий тиск на члени-держави в Європі".

"Ми не повинні допустити, щоб це сталося. Тому я думаю, що зараз на часі, щоб Комісія та Рада чітко сказали «ні» «Північному потоку-2», тому що він йде проти нашої солідарності та нашої мети в Європі", - стверджує депутат ЄП.

При цьому лідер найбільшої політичної групи європейських народників Манфред Веббер (Німеччина) зауважив, що "Північний потік-2" є не економічним, а політичним проектом.

У свою чергу представник консерваторів Ждислав Краснодевські також заявив, що "Північний потік-2" "суперечить фундаментальним цінностям ЄС і буде мати катастрофічні наслідки".

"Європейська комісія повинна вжити заходи, що протидіяти такому анти-європейському проекту", - підкреслив він.

Ліберал Мортен Петерсен констатував, що і ця політична сила "критична щодо «Північного потоку-2»".

"Європа повинна просуватися в повністю іншому напрямку від газу Путіна. Ми раді, що Комісія та Рада до цього залучені. Це необхідно, щоб зупинити цей проект", - додав політик.

Раніше уряд Данії підготував і направив на обговорення законопроект, який зможе заборонити будівництво газопроводу "Північний потік-2" через територіальні води країни.

Як повідомлялось, "Північний потік-2" отримав від європейських партнері у три рази менше коштів, ніж було офіційно оголошено раніше.

Нагадаємо, федеральне мережеве агентство Німеччини через невизначеність не узгодило п'ять проектів "Північного потоку-2" у плані розвитку національної газотранспортної мережі до 2026 року. Про це йдетсья у релізі Bundesnetzagentur. Ці рішення пояснюються тим, що три з пропонованих проектів потребують додаткового уточнення, а два втратили актуальність.

Також французька компанія Engie може припинити фінансування проекту газопроводу "Північний потік-2", якщо запрацюють нові санкції США проти Росії.

ДжерелО: УНІАН

Схожі новини