Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Корабель Морської охорони України зафіксував незаконне буріння на захоплених Росією вишках Чорноморнафтогазу

  • 09.09.2017, 18:30
  • 1 019

За результатами обстеження група склала акт про правопорушення, який передали у військову прокуратуру.

Корабель Морської охорони «Григорій Куроп’ятников» провів планове обстеження Виключної (морської) економічної зони України в районі газових родовищ і виявив незаконну діяльність на захоплених Росією бурових установках. Про це повідомила Держприкордонслужба.

Міжвідомча група провела обстеження всіх діючих родовищ у Північно-Західній частині Чорного моря — Штормове, Архангельське, Голіцинське, Одеське, що перевірити інформацію про незаконний видобуток окупаційною владою Криму природних ресурсів, що належать Україні.

ДПСУ нагадує, що в грудні 2016 року на підставі роботи аналогічної міжвідомчої групи був складений акт про виявлені правопорушення, це лягло в основу судових позовів та наразі розглядається в міжнародних судах.

Цього разу корабель Морської охорони «Григорій Куроп’ятников» зумів обстежити близько двох десятків об’єктів на чотирьох родовищах. Як зазначається, група зафіксувала озброєних людей, які при наближенні корабля займали бойові позиції або наводили зброю в бік корабля.

"При радіоопитуванні екіпажу бурових платформ, персонал визнав їх належність Російській Федерації та стверджував, що вони перебувають у нейтральних водах, не порушуючи законів. Однак проведення робіт з видобутку газу не підтверджують. В той самий час, фахівцями НАК «Нафтогаз України», ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» компетентно було засвідчено, що на декількох МСП наявне обладнання, яке красномовно підтверджує проведення робіт із оновлення, переустановки чи ремонту механізмів та приладів, а значить, вони використовувались для бурових робіт. А на СПБУ «Крим-1» (перейменована «Україна») в Одеському газоконденсатному родовищі зафіксовано процес буріння свердловини", - повідомили в ДПСУ.

Корабель Морської охорони попередив всі об’єкти на всіх родовищах про фіксацію правопорушення з їхнього боку та неприпустимість продовження незаконної діяльності у В(м)ЕЗ України.

За результатами обстеження група склала акт про правопорушення, який передали у військову прокуратуру.

Напередодні представник президента України в АРК Борис Бабін розповів, що під час планового огляду захоплених Росією бурових установок України в Чорному морі українська сторона виявила іноземне обладнання, що всупереч санкціям використовується на вишках. При цьому він не уточнив конкретних назв фірм, додавши лише, що вони європейські.

У 2014 році бурові установки та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» були захоплені під час анексії Криму Росією. Після цього НАК «Нафтогаз України» втратила контроль над цим кримським підприємством. Пізніше підприємство було юридично відтворене на материковій частині України.

17 жовтня 2016 року НАК «Нафтогаз України» і шість її дочірніх компаній ініціювали арбітражне провадження проти Росії з вимогою відшкодувати збитки, завдані захопленням активів групи в Криму. «Нафтогаз» ініціював провадження відповідно до угоди між Кабміном України та урядом Росії про сприяння, здійснення і взаємний захист інвестицій.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що Росія доставила газові турбіни виробництва німецької Siemens в окупований Крим, на який поширюються санкції Євросоюзу, що забороняють постачання на півострів енергетичних технологій для європейських компаній. 21 липня Siemens офіційно підтвердив, що всі чотири газотурбінні установки, поставлені влітку для електростанції в російському місті Тамань, були незаконно переміщені в анексований Крим. Siemens подав позов проти структур "Ростех", які незаконно перемістили турбіни в Крим.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини