Передплата 2024 «Добрий господар»

Суд поновив на посаді люстрованого заступника начальника поліції Львівщини

  • 08.09.2017, 16:22
  • 1 281

Оскільки Сергій Вучкан місяць провів у зоні АТО, суд скасував накази про його звільнення.

Екс-заступник начальника поліції Львівщини Сергій Вучкан, який у жовтні 2014 року потрапив під люстрацію, поновився на посаді через суд. Львівський окружний адмінсуд задовольнив позов правоохоронця з огляду на те, що той провів місяць у зоні АТО.

Звільнили Сергія Вучкана у жовтні 2014 року, а через місяць він оскаржив наказ керівництва у суді.

У позовній заяві Сергій Вучкан написав, що звільнення відбулося з порушеннями, оскільки посада, яку він обіймав, начебто не була згадана у законі «Про очищення влади», саме звільнення не погодили із профспілкою, учасником якої він був, і керівництво не врахувало, що він отримав статус учасника бойових дій, тож на нього не поширюється заборона займати керівні посади у поліції.

Суд відкинув більшість аргументів Сергія Вучкана, однак задовольнив його позов, оскільки той дійсно мав відрядження у зону АТО.

«Юридично рішення про надання статусу учасника бойових дій не було надано на момент звільнення, але відповідні документи для його оформлення були подані, що не повинно позбавляти чи обмежувати конституційного права на працю», — заявив під час судового засідання Сергій Вучкан.

Відомо, що із 31 серпня по 29 вересня 2014 року він перебував у службовому відрядженні на території Луганської та Донецької областей. Там він, як йдеться у постанові суду, організовував розслідування кримінальних правопорушень, які були скоєні на території проведення АТО.

Повернувшись із відрядження до Львова, Сергій Вучкан пішов на місяць у відпустку і подав документи для отримання статусу учасника бойових дій. Цей статус він отримав лише 6 січня 2015 року, тобто вже після звільнення, однак, оскільки документи подані завчано, суд вирішив врахувати це і скасувати накази про звільнення правоохоронця.

«Суд вважає, що при застосуванні закону перевагу слід надавати змісту над формою, що в контексті спірних правовідносин означає наявність у позивача статусу учасника бойових дій на момент прийняття рішення про його звільнення. Тим більше, що відповідачу було відомо про подання позивачем на розгляд комісії документів, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій. Неврахування цього призвело до незаконного обмеження прав позивача на продовження публічної служби», — йдеться у постанові Львівського окружного адміністративного суду.

Судді скасували накази МВС, якими Сергія Вучкана звільнили з посади першого заступника керівника головного управління МВС Львівщини та з посади керівника слідчого управління поліції Львівщини, і поновили його на цих посадах заднім числом. Рішення про поновлення на посадах виконується негайно, однак МВС ще може подати апеляцію.

Схожі новини