Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На чотири дні Чернівці перетворяться на літературне місто

  • 07.09.2017, 11:15
  • 1 152

Учасникам та відвідувачам поетичного фестивалю «Мерідіан Черновіці» пропонують безкоштовну екскурсію містом.

Поетичний фестиваль «Мерідіан Черновіц» розпочинається 7 вересня і триватиме до 10-го. На Буковину приїдуть літератори та митці майже з цілого світу. Лекції, поетичні читання, музичні вечори, презентації… На чотири дні столиця Буковини перетвориться на літературне місто. Як ніколи, цього року приїде багато молодих письменників.

Розпочнеться фестиваль із презентації книжки “Господи, ти відкриєш мої уста. Йосиф Зісельс у розмовах з Ізою Хруслінською”. У Літературному целанівському центрі із читачами зустрінуться дисидент єврейського походження Йосиф Зісельс та авторка - Іза Хруслінська.

Незважаючи на те, що щороку на фестивалі багато говориться про поета Пауля Целана, вихідця із Чернівців, далеко не всі знають про нього. Тож літературознавець та перекладач Петро Рихло прочитає лекцію про життя і творчість всесвітньо відомого поета.

8 вересня - творчий вечір поетів Дмитра Павличка та Івана Малковича у Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської. Того ж дня поет Юрій Іздрик презентуватиме свою книжку «Папіроси», видану у Чернівцях. 25 віршів без фільтра — це добірка його найновіших віршів. «Жодної слинявої романтики і мармеладної лірики, - каже автор. Лише жорстка пацанська поезія про життя і смерть, про пошуки сенсів і способів виходу з безвиході».

А письменник Сергій Жадан у великому літньому театрі презентуватиме новий роман «Інтернат» - про російсько-українську війну очима вчителя з Донбасу. Події в романі розгортаються у січні 2015 року. Головний герой — вчитель у прифронтовому містечку і його тринадцятирічний племінник.

У неділю учасники фестивалю відвідають відновлену Садгірську синагогу, де відбудуться поетичні читання. Після цього всі переїдуть у синагогу колишню — нинішній кінопалац «Чернівці», де відбудеться показ фільму Ігоря Померанцева та Лідії Стародубцевої «Ампутація» (поезія і війна). А ввечері на Театральній площі - концерт єврейської музики.

Для всіх, хто приїде до Чернівців на поетичний фестиваль, будуть організовані безкоштовні екскурсії містом.

Схожі новини