Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Більшістю вакцин для профілактичних щеплень Львівщина забезпечена на 100%

  • 05.09.2017, 18:17
  • 1 160

Смерть на Львівщині немовляти від кашлюка, потрапляння дітей з правцем, туберкульозним менінгітом та іншими важкими захворюваннями в реанімаційні відділення лікарень Львова та області, інвалідність дітей після перенесених деяких хвороб змусили багатьох батьків переглянути своє ставлення до вакцинації.

Кількість тих, хто робить дітям профілактичні щеплення, як кажуть лікарі, хоч і не такими темпами, якби хотілося, але зростає. Але батьки нарікають, що хотіли б вакцинувати дитину, але через відсутність вакцин цього зробити не можуть. Тож ZAXID.NET поцікавився, які вакцини для профілактичних щеплень нині є у медичних закладах.

За інформацією департаменту охорони здоров’я ЛОДА, сьогодні медичні заклади Львова та області забезпечені в достатній кількості такими вакцинами для планових профілактичних щеплень:

- туберкульозу (БЦЖ) — 100% річної потреби (виробник — Болгарія); - гепатиту В — 101,9% (Корея); - кору, паротиту, краснухи (КПК) — 100% (Бельгія); - кашлюка (цільноклітинною), дифтерії та правця (АКДП) — 91% (Індія); - дифтерійно-правцевим анатоксином (АДП) для дітей 6 років — понад 100% (Болгарія); - дифтерійно-правцевим анатоксином із зменшеним вмістом антигенів (АДП-м) для дітей, віком від 7 років та дорослих — понад 100% (Індія); - живою двовалентною вакциною для профілактики поліомієліту (біОПВ) — понад 100% (Бельгія).

Районні лікарні, сімейні амбулаторії, як повідомила лікар-епідеміолог Наталія Гончар, беруть вакцини невеликими партіями, бо у них не має можливостей зберігати велику кількість вакцин, але вони щомісяця можуть добрати ті, які їм потрібні. Весь запас вакцин зберігається в спеціальному обладнанні на обласному складі.

За даними департаменту охорони здоров’я, нині на Львівщині є нестача моновакцин для профілактики поліомієліту «Імовакс-поліо» (24% річної потреби) та гемофільної інфекції типу b (19% річної потреби). Та вже у вересні має бути централізоване надходження вакцини для профілактики гемофільної інфекції типу b, а також перерозподіл «Імовакс-поліо» з інших областей.

Чимало батьків цікавляться комбінованими вакцинами, які одночасно захищають від кількох хвороб, а саме вакцинами «Інфанрікс», «Пентаксим», «Гексаксим». Скажімо, вакцина «Пентаксим» (Франція) одночасно захищає від п’ятьох небезпечних захворювань: кашлюка, правця, дифтерії, поліомієліту і гемофільної інфекції типу b. Але дана вакцина і дві інші зараз у дефіциті. Не можна їх придбати і на комерційній основі, бо їх зараз просто нема.

«На початку року ми мали 3600 доз «пентаксиму», але давно використали, - каже лікар-епідеміолог Наталія Гончар. — Для того, аби провести два щеплення дітям до року цією вакциною, нам потрібно 52 600 доз. Попит на цю вакцину випереджає пропозицію».

Завідувач педіатричного відділення Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ярема Возниця, сказав ZAXID.NET, що вакцина «пентаксим» найімовірніше надійде у медзаклади наприкінці вересня.

Аби захистити дітей від небезпечних захворювань, використовують інші вакцини.

Схожі новини