Передплата 2024 «Добрий господар»

Ювілейний сезон заньківчани розпочнуть в оновленій глядацькій залі

  • 01.09.2017, 08:49
  • 1 154

Про хід ремонтних робіт та підготовку до святкування 100-літнього ювілею Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької розповіли журналістам генеральний директор театру Андрій Мацяк та його заступник з питань капітального ремонту Роман Порада.

Ювілейний сезон заньківчани розпочнуть в оновленій глядацькій залі
Ювілейний сезон заньківчани розпочнуть в оновленій глядацькій залі

- Зараз тривають ремонтні роботи у глядацькій залі, - сказав Андрій Мацяк. — Там замінюють паркет і встановлять нові крісла, які будуть дещо ширшими, ніж старі, а відтак зручнішими. Обшивка матиме оливковий колір. Кількість крісел у партері зменшиться, однак загальна кількість не зміниться за рахунок збільшення місць на балконах — їх залишиться, як і було, 799. Двері у глядацькій залі теж замінять на нові. Замінять паркет і в коридорі перед гримерними, двері у гримерних кімнатах уже замінили на нові. Санвузли у фойє другого та третього поверхів теж відремонтують. Планується також відновлення фасаду театру.

Кошти на ремонтні роботи театру було надано з державного бюджету (3 млн.100 тис. грн.), а також з обласного (600 тис. грн.) та міського (650 тис. грн.) бюджетів Львова.

Поряд з господарськими клопотами, є чимало приємних турбот і творчого плану. Так, у листопаді театр-ювіляр прийматиме Міжнародний театральний фестиваль. До Львова приїдуть два Київські національні театри — ім. Івана Франка та ім. Лесі Українки, Національний академічний театр ім. Янки Купали (Мінськ, Білорусь), Театр Польський ім. А. Шифмана (Варшава, Польща) та Литовський національний театр драми (Вільнюс, Литва). Також у рамках святкування 100-літнього ювілею буде проведено наукову конференцію ЛНУ ім. Івана Франка на тематику історії та сьогодення Театру ім. Марії Заньковецької, відбудеться презентація видання І тому Книги з історії театру, який охоплює 1917 — 1944 роки. Також буде випущено монету Національного банку та марку Укрпошти з нагоди ювілею Театру ім. Марії Заньковецької.

Оскільки ремонтні роботи планують завершити не раніше жовтня, то у вересні заньківчани гратимуть вистави на базі інших театрів — Львівської опери, Першого театру, а також Палацу творчої молоді ім. Петрушевича та у приміщенні Кінопалацу ім. О. Довженка. Їздитимуть з гастролями й в інші міста — Дрогобич, Тернопіль, Рівне…

Відкриття ювілейного театрального сезону планується на початок листопада. Заньківчани порадують своїх шанувальників новою версією відомої вистави «Марія Заньковецька» за п’єсою І.Рябокляча у постановці Федора Стригуна. Планується також і святкова академія, на яку запрошено перших осіб держави і керівників та акторів провідних театрів України, творчу еліту.

Схожі новини