Передплата 2024 ВЗ

Наприкінці літа активізувалися російські агенти...

  • 30.08.2017, 19:24
  • 2 211

Працівники СБУ вкотре затримали групу осіб, які створили у соцмережах низку антиукраїнських спільнот.

Зловмисники закликали до зміни меж території та державного кордону України, антиконституційного усунення влади, виправдовували агресію Російської Федерації та злочинні дії терористичних формувань “ЛНР” і “ДНР”. Географія роботи сепаратистів - Київська, Львівська, Черкаська, Хмельницька, Харківська, Чернігівська, Івано-Франківська, Дніпропетровська та Сумська області. Про це повідомили “ВЗ” у прес-службі СБУ.

Так, мешканець міста Ватутіне, що на Черкащині, поширював у соцмережах антиукраїнські матеріали. Цього “пропагандиста” затримали на Київському залізничному вокзалі в той час, коли повертався з Москви з чергового інструктажу... У Києві учасник сепаратистської організації створив у соцмережах низку ресурсів, які використовував для закликів до захоплення державної влади, підтримки військової агресії РФ проти України, просування ідей створення так званої Новоросії. Адміністратор антиукраїнських сайтів з Хмельниччини розмістив фото загиблих та поранених учасників АТО з цинічними коментарями. На Львівщині сепаратист створив понад два десятки інтернет-ресурсів із закликами до захоплення державної влади. “Це уродженець Львівщини, його затримано у передмісті Львова. У нього вилучено матеріали, які доводять незаконну діяльність”, - розповів “ВЗ” прес-секретар УСБУ у Львівській області Олег Александров.

Під час обшуків працівники СБУ вилучили у сепаратистів (йдеться про справи в різних регіонах України. - Авт.) комп’ютерну техніку та мобільні пристрої з доказами про отримання завдань від російських кураторів та розміщення антиукраїнських матеріалів. За фактами порушено низку кримінальних проваджень, зокрема за ст. 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) та ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

Чому агітатори активізувалися саме наприкінці літа? В СБУ кажуть, працювали за вказівкою російських спецслужб, - щоб у період відзначення 26-річчя Незалежності України створити картинку несприйняття центральної влади в кількох регіонах країни. “Це спланована провокація російської агентури. Прагнуть продемонструвати, що сепаратизм притаманний усій території України, - сказав у коментарі для “ВЗ” голова Львівської ОДА Олег Синютка. — Тому вони готові за це платити, готові піднімати своїх агентів і провокувати. Проблема буде вирішена повністю лише тоді, коли наша країна стане монолітною, і коли визволимо свої окуповані території від російського агресора”.

Схожі новини