Передплата 2024 «Добрий господар»

Звільнений журналіст агентства Sputnik розкрив принципи роботи кремлівської пропаганди

  • 25.08.2017, 11:19
  • 922

Колишній кореспондент російського державного агентства Sputnik з Вашингтону Ендрю Файнберг заявив, що був звільнений через небажання виконувати сумнівні вказівки керівництва.

Про це він написав у своїй статті для Politico.

За словами журналіста, ще на одному з перших заходів, який журналіст відвідав в якості кореспондента кремлівського агентства, він поставив питання про те, чому Трамп відмовлявся використовувати свої повноваження, надані йому Конгресом для відправки зброї в Україну, щоб допомогти в боротьбі з російською агресією. Це викликало різке невдоволення його керівника Петра Мартиничева.

У своєму листі Мартиничев заявив, що журналістові слід заздалегідь узгоджувати питання, які він планує здавати. За його словами, згідно з правилами Sputnik, його контент «повинен відображати російську сторону будь-якої новини, незалежно від того, чи відповідає вона дійсності чи ні».

Висвітлюючи питання окупації Росією українського Криму, журналістам заборонялося писати про це без згадки про те, що «90% жителів Криму проголосували на референдумі за приєднання до Росії», а згадки присутності на півострові військових і військової техніки РФ видалялися зі статей перед публікацією.

Ще один подібний епізод торкався питання про те, «чи є причиною скорочення іноземної допомоги, що спрямовується США в Україні, корупція в уряді України».

«Замість того, щоб принижувати себе, задаючи таке дурне питання, я відправив його по електронній пошті представнику Білого дому. З огляду на те, наскільки безглуздим було питання, я анітрохи не здивувався, коли не отримав відповіді», - зізнався Файнберг.

Звільнити ж його вирішили після того, як він відмовився поставити Дональду Трампу питання про вбивство співробітника Демократичного комітету США Сета Річа, яке поліція пов'язує зі спробою пограбування. Ендрю Файнберг розказав, що багато ЗМІ правого спрямування висували ідею про те, що вбивство політика було нібито відплатою за його роль у витоку листування Демократичного комітету, опублікованого в WikiLeaks. Він пояснив, що такий підхід був вигідний російським пропагандистам, так як це могло б перенести відповідальність за зломи серверів Демократичної партії з російських хакерів на співробітників спецслужб США.

«Я відповів, що мені було незручно ставити запитання або писати про такі речі, коли для цього не було абсолютно ніякої фактичної основи. Але ця історія служила меті, і Sputnik хотів її використати», - розповів Файнберг, додавши, що після цього Мартиничев й пригрозив йому негайним розірванням контракту.

Тоді журналіст поцікавився, його звільняють за відмову повідомляти неправдиві відомості, чи з іншої причини? Петро Мартиничев відповів йому, що має право розривати контракт без пояснення причини.

«Я думав, що Sputnik хотів найняти мене за мої журналістські навички, але вони хотіли використовувати журналістику як прикриття, щоб нав'язувати свій власний порядок денний», - пояснив американський журналіст.

Схожі новини