Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Одеса хоче «віджати» у Львова унікальний медичний гелікоптер

  • 22.08.2017, 19:36
  • 1 613

Є небезпека, що унікальний медичний гвинтокрил КА-226, який чотири роки зберігається у розібраному вигляді на Львівському авіаційно-ремонтному заводі, передадуть в Одесу, у штаб Військово-морських сил ЗСУ. На цьому наполягали представники одеської делегації, які зустрічалися із головою Львівської ОДА Олегом Синюткою.  

Львівські громадські активісти проти того, аби передавати кудись гвинтокрил, адже машина має працювати у системі медичної авіації Львівщини. Про це “ВЗ” розповів громадський активіст Роман Мурій.

“Високий Замок” уже писав про цю унікальну машину російського виробництва. Її затримали на львівській митниці у 2012 році. Закуповувало машину ще у 2008 році МНС, яким тоді керував “регіонал” Нестор Шуфрич. Витратили шалену суму - 6 мільйонів доларів (на той час — 30 мільйонів гривень). Однак у повітря КА-226 так і не піднявся — через корупційні схеми тодішньої влади. Знайшли його на львівській митниці випадково. Львівська ОДА скерувала його на зберігання на авіаційно-ремонтний завод.

Цю машину планували передати на потреби Єдиній диспетчерській службі екстреної медичної допомоги Львівщини. Зараз така машина ой як би знадобилася, аби рятувати наших воїнів у зоні АТО. Але на Львівському авіаційно-ремонтному заводі підняти її на крило не зможуть — немає російської проектно-конструкторської документації. “Створити таку документацію, і по ній зібрати та випробувати гвинтокрил можуть у Державному авіаційному науково-випробувальному центрі, і там підтверджують це, - розповідає “ВЗ” Роман Мурій. - Маємо у своєму розпорядженні висновок комісії, який підтверджує, що гвинтокрил не може бути переданий “одеським морякам”. З цього приводу буде зустріч із головою Львівської ОДА Олегом Синюткою. Гвинтокрил мають зібрати і випробувати у науково-дослідному центрі у Чернігові, а після військових дій його треба передати у Військово-медичний клінічний центр Західного регіону. Головний лікар Центру, полковник медичної служби Іван Гайда будує на території закладу новий дев’ятиповерховий корпус із вертолітним майданчиком на даху”.

Схожі новини