Передплата 2024 «Добрий господар»

Вісім українських фільмів претендують на номінацію на «Оскар»

  • 21.08.2017, 19:48
  • 1 629

Україна офіційно може висунути лише один фільм.

Український Оскарівський комітет завершив приймання заявок для участі у відборі на висування фільму від України на ювілейну 90-ту премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

У відборі на висування фільму від України на премію «Оскар» цього року візьмуть участь вісім стрічок:

«Війна химер» (реж. Анастасія Старожицька, Марія Старожицька, «МашКіно», неігровий фільм).

Історія про війну, кохання та смерть, відзнята її безпосередніми учасниками. У кадрі двоє, хлопець та дівчина. Він пішов добровольцем, вона поїхала туди, звідки щойно пішла війна. Він потрапив у Іловайський котел, втратив найближчих побратимів, вона, подорожуючи розбитими містами, намагається зрозуміти сутність війни та кохання. І обоє відверто розповідають один одному, що відчувають під час військових дій, виходу з котла, спроби жити разом і нової, вже спільної подорожі на передову. Дуже особистий погляд на актуальні події, погляд із середини, без фільтрів та спроб відсторонитись.

«Dzidzio Контрабас» (реж. Олег Борщевський, «Солар Медіа Ентертейнмент»).

За сюжетом мама головного героя шле йому гроші з Португалії, він удає, що будує дім, проте вкладає усе, що може у свою артистичну кар’єру... « Якщо трійця йолопів вирішила зайнятися незаконною справою, чекай кінця світу локального масштабу. Вони виросли на кордоні, тому де знайти “легкі” гроші - для них не питання. Але коли на шляху з’являється гарна дівчина, всім планам капець. Тож американські гірки у порівнянні з їхніми пригодами — це легке погойдування. Але наші герої заради мрії готові на все», - йдеться у синопсисі фільму.

«Жива» (реж. Тарас Химич, «Інверт Пікчерз»).

«Жива» - історія карпатської дівчини Анни Попович, яка володіє надприродними здібностями. Вона опиняється у вирі війни, її надприродні сили змінювали долі людей. Фільм заснований на реальних подіях. Зв`язкова УПА Анна Попович, чия доля лягла в основу стрічки, не дожила до її виходу у прокат, проте і режисер, і виконавиця головної ролі актриса Ольга Комановська мали змогу поспілкуватися із нею.

«Микита Кожум’яка» (реж. Манук Депоян, «Панама Гран Прі», за підтримки Держкіно, анімаційний фільм).

«Микита Кожум’яка» був виготовлений українською анімаційною студією «Panama Grand Prix». Продюсер стрічки - Дмитро Белінський. Один з авторів візуальних спецефектів - Михайло Славов, який займався такими світовими релізами, як «Форсаж-6» та «Аліса у Задзеркаллі». Консультант з візуальних спецефектів - спеціаліст з комп’ютерної графіки Марк Пінхейро, попереднім проектом якого була «Гра престолів». Працювати над сценарієм допомагав Філ Паркер, який консультував авторів оскароносної анімації «Воллес та Громміт та прокляття кролика-перевертня».

«Рівень чорного» (реж. Валентин Васянович, «Гармата Фільм»).

Мовчазна ігрова драма від майстра кінодокументалістики Валентина Васяновича розповідає камерну історію, яка, утім, говорить про універсальні речі. 50-літній ювілей стає початком складного етапу в житті весільного фотографа Кості. Все, що він любив і до чого був прив'язаний, безповоротно зникає. Хоча таких речей в його житті не так уже й багато.

«Стрімголов» (реж. Марина Степанська, «Інсайт Медіа», «Тато Фільм», за підтримки Держкіно).

«Стрімголов» — це психологічна драма про Київ, тут і зараз. 27-річні не-герої намагаються зробити непростий вибір в умовах «героїчного часу». Антон, музикант-вундеркінд, що не впорався з покладеними на нього сподіваннями, повертається додому після двох років навчання в Швейцарії та піврічного лікування алкогольної залежності. Катя, одна з тисяч дівчат, що знімають кімнати в кам'яних джунглях Троєщини й шукаються себе, завтра має летіти в Берлін. Випадкова зустріч змінює все.

«Червоний» (реж. Заза Буадзе, «Інсайт Медіа», Одеська кіностудія, за підтримки Держкіно).

Фільм, знятий за однойменним романом Андрія Кокотюхи, розповість про командира УПА Данила Червоного, який чинив опір радянській владі навіть у сталінських таборах. Головну роль зіграв актор львівського театру імені Леся Курбаса Микола Береза. Одну із ролей зіграв його колега по театру Олег Стефан. Фільм виходить в прокат 24 серпня.

«Чужа молитва» (реж. Ахтем Сеітаблаєв, «Ідас Фільм», за підтримки Держкіно).

Саїде — вихователька у дитячому будинку в Бахчисараї. До неї звертається по допомогу хлопчина Іцхак, який разом з іншими дітьми-євреями переховується від фашистів. Перед дівчиною виникає важка моральна дилема — допомогти дітям чи, рятуючи власне життя, відмовити їм? Саїде бере під свій захист небезпечних вихованців та перетворює маленьких євреїв на татар - дає їм нові імена, навчає мови, звичаїв і молитов. Проте їй доводиться рятувати своїх вихованців вдруге: під час депортації кримських татар радянською владою у 1944 році вона зуміла довести, що ці діти — євреї.

Засідання Українського Оскарівського комітету та офіційне оголошення фільму, висунутого від України на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», відбудеться 29 серпня 2017 року.

Схожі новини