Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На святкування 50-річчя Світового Конгресу Українців на Львівщину з’їдуться представники діаспори із десятків країн

  • 17.08.2017, 16:08
  • 1 446

Урочисте відзначення 50-річчя від дня створення Світового Конгресу Українців відбудеться упродовж 27-29 серпня на Львівщині. Про це сьогодні розповіли під час прес-конференції за участі т.в.о. директора департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації Мирослави Туркало, ректора Національного університету «Львівська політехніка» Юрія Бобала та директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірини Ключковської.

«Усі три дні будуть насиченими різноманітними мистецькими та науковими заходами. У межах відзначення ми вшануємо пам'ять наших полеглих Героїв — українці усього світу відвідають Личаківське кладовище, - зазначила т.в.о. директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Мирослава Туркало. — А однією із найцікавіших буде акція «Українці разом — майбутнє за нами» у Шевченківському гаю».

Відтак, за словами Мирослави Туркало, офіційне відкриття «Днів української діаспори у Львові» відбудеться о 17:00 год 27 серпня на площі біля пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому на площі Святого Юра. О 20:00 год у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» відкриють історико-документальну виставку з нагоди 50-ї річниці СКУ.

«Світовий Конгрес Українців об’єднує громадські організації у 53-х країнах і представляє 20-ти мільйонну українську спільноту, яка живе і працює за кордоном, - тому подія, яка відбуватиметься тут, у нас на Львівщині, без сумніву матиме історичне значення», - наголосила директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська.

За її словами 28 серпня о 8:30 год у «Львівській політехніці» розпочнеться Міжнародна конференція «СКУ в 50 років і далі: Європейський контекст», а о 17:10 год - презентація видання «Українсько-польське примирення в документах ієрархії та священства».

Останній день святкування, 29 серпня, розпочнеться о 10:00 год урочистою акцією «Шана героям» на Личаківському цвинтарі. О 12:30 год у «Саду Світового Українства» (Музей народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» ім. К. Шептицького, вул. Чернеча Гора, 1) відбудеться акція «Українці разом — майбутнє за нами».

Опісля, о 13:30 год покладуть квіти до пам’ятника Тарасу Шевченкові, а о 16:30 год у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького відкриється виставка творів митців діаспори «Українські художники діаспори у збірках Національного музею у Львові».

Завершиться святкування о 18:00 год урочистою академією «Ремінісценції UA» у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С.Крушельницької.

Джерело: відділ прес-служби департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської обласної державної адміністрації

Схожі новини