Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Корупція, яка починається в Україні, може закінчитись у будь-якій країні ЄС»

  • 16.08.2017, 20:15
  • 1 332

Представники Данського агентства з міжнародного розвитку ДАНІДА допомагатимуть територіальним управлінням НАБУ боротися з корупцією.

Про співпрацю львівських антикорупціонерів з іноземними колегами на прес-конференції розповіли директор Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро в Україні Тарас Лопушанський та експерт з питань антикорупційних розслідувань та судового переслідування корупції Антикорупційної ініціативи ЄС, представник Данського агентства з міжнародного розвитку ДАНІДА Сергій Деркач.

«Для нашого проекту важливою є допомога у розбудові зв’язків з міжнародними спеціалізованими організаціями у різних країнах світу, — наголосив Сергій Деркач. — Саме у країнах, що межують з Україною. Корупція не має кордонів, незаконно набуті статки переміщуються до інших країн». Проект допомоги ЄС у боротьбі з корупцією в Україні має бюджет близько 16 мільйонів євро і розрахований на три роки. Кошти планують витратити на формування комісії міжнародних експертів, які будуть залучені до роботи парламентського комітету ВР із запобігання корупції. Окрім того, планують визначити шість “міст доброчесності” — аби допомагати там втілювати антикорупційні проекти, закуповувати техніку. Важливо, щоб учасники проекту пройшли стажування, обмінялися досвідом, бо корупційні схеми складні та формувались протягом останніх 25 років. Ба більше! Злочинці постійно вигадують нові й нові схеми замість викритих. У країнах ЄС становлення таких правоохоронних органів тривало не один рік.

Важливими є питання боротьби з корупцією на кордоні. Директор Львівського теруправління НАБУ Тарас Лопушанський наголошує: «Корупція, яка починається в Україні, може закінчитись у будь-якій країні ЄС. Тому боротьба має бути масштабна, із залученням усієї світової спільноти». Повністю подолати корупцію силами одного НАБУ наразі неможливо. Керівники НАБУ закликають громадськість долучатись. До

22 серпня триває конкурс на формування Громадської ради при новоствореному Агентстві виявлення, розшуку та управління активами.

Українські антикорупціонери вкотре наголошують на необхідності створення Вищого антикорупційного суду. Незважаючи на те, що триває 389 кримінальних проваджень, а 81 справу вже передано до суду з достатньою доказовою базою, винесено дуже мало вироків.

Схожі новини