Передплата 2024 «Добра кухня»

Великобританія обміняє ЄС на "митний союз"

  • 16.08.2017, 08:02
  • 1 182

Уряд Великобританії запропонує Євросоюзу "тимчасовий митний союз" на перехідний період після Brexit.

Про це йдеться в документі з викладом позиції Лондона, який буде офіційно опублікований 15 серпня, передає BBC.

У спільній статті міністра фінансів Філіпа Хеммонд і міністра торгівлі Ліама Фокса, яка вийшла на вихідних, говорилося про те, що митний союз ЄС країна в результаті залишить.

Однак у новому документі уряду зазначено, що Великобританія з березня 2019 року, коли закінчується термін переговорів щодо Brexit, запропонує встановити "тимчасовий митний союз". У межах цього утворення торгівля з ЄС буде тривати на колишніх умовах, але Лондон зможе почати торговельні переговори з країнами, які не входять до Євросоюзу, на що зараз, залишаючись його членом, він не має права.

Після закінчення періоду тимчасового митного союзу за взаємною домовленістю або встановлять новий митний кордон з ЄС - при цьому в британському уряді зазначають, що прагнуть максимально спростити оформлення вантажів, - або сторони укладуть нове "партнерство" взагалі без митного кордону.

У Лондоні впевнені, що таким чином бізнесу після Brexit доведеться пристосовуватися до нових умов всього один раз.

Документ про митний союз стане першим серед угод, в яких британський уряд оголосить свою позицію на переговорах що виходу з ЄС. У середу, 16 серпня буде опублікована наступна з них, присвячена єдиному сухопутному кордону Сполученого Королівства - між Північною Ірландією і Ірландської Республікою.

Відзначимо, представник Єврокомісії заявив, що в ЄС розглянуть пропозиції Лондона, передає DW.

За його словами, цей крок дозволить сторонам досягти прогресу.

"Ми взяли до уваги прохання Сполученого Королівства про перехідний період і врахували його переваги в вибудовуванні подальших відносин (з ЄС. - Ред.). Зі своєю позицією ми визначимося після того, як буде досягнуто суттєвого прогресу в питанні виходу "Лондона з Євросоюзу", - зазначив представник Єврокомісії.