Передплата 2024 «Добрий господар»

Скандал у Австралії через подвійне громадянство віце-прем'єр-міністра

  • 14.08.2017, 20:17
  • 1 405

Наявність подвійного громадянства у віце-прем'єр-міністра Австралії Барнабі Джойса несе ризик для подальшого перебування на посаді

У віце-прем'єр-міністра Австралії Барнабі Джойса виявили громадянство Нової Зеландії. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Цей факт викликав скандал в австралійській політиці і може привести до втрати ним посади і місця в парламенті.

"Ситуація може викликати урядову кризу, адже ліберально-консервативна коаліція на чолі з прем'єр-міністром Малкольм Тернбулл може втратити більшість у парламенті, де переважає лише в один голос", - наголошується в повідомленні.

Віце-прем'єр Джойс вже підтвердив, що має громадянство Нової Зеландії. Згідно австралійським законодавством, депутати парламенту не мають права на подвійне громадянство.

До недавнього часу маловідома норма закону в останні тижні привела до відставки кількох парламентаріїв. У понеділок Джойс заявив, що не піде у відставку, тому зараз його справа потрапить на розгляд до Верховного суду Австралії.

Віце-прем'єр під час виступу в парламенті заявив, що ніколи не вважав себе громадянином іншої країни. "Я був шокований, коли дізнався про цей факт", - прокоментував ситуацію голова Національної партії Австралії.

Батько Джойса народився в Новій Зеландії і переїхав до Австралії в 1947 році. У МЗС Нової Зеландії пояснили, що віце-прем'єр Джойс автоматично набув новозеландське громадянство через походження свого батька.

За даними торішньої перепису населення Австралії, майже половина 24-мільйонної країни народилася за кордоном, або має хоча б одного з батьків, який народився за кордоном.

20 квітня повідомлялося, що Австрія хоче ввести штрафи за незаконне подвійне громадянство.

Схожі новини