Передплата 2024 «Добра кухня»

Стало відомо, хто контролює експорт вугілля з ОРДЛО в Європу

  • 12.08.2017, 18:56
  • 998

Понад 70% всього вугілля, нелегально вивезеного з окупованих районів Донбасу до Росії, в подальшому експортують дві компанії, пов'язані з братами Олександром та Сергієм Мельничуками.

Про це пише Liga.Net.

Як зазначається, Олександр працює в ЛНР "заступник міністра енергетики", Сергій - легально торгує вугіллям в підконтрольній Україні.

Нелегальні поставки здійснюються в два етапи: вивезення в Росію і подальший експорт антрациту в країни Європи. На першому етапі місцеві компанії в ОРДЛО (виробники) відвантажують видобуте вугілля для поставок в Росію.

Всього таких структур в "Л/ДНР" близько 20. Найбільші з них - "державні", тобто контролює їх керівництво так званих "республік".

Це вугілля оформлюється на російській митниці як імпорт з України і продається трейдерам в Росії. Таких трейдерів понад 30. Більшість цих покупців зареєстровані в Ростовській області в 2014-2016 роках спеціально під вугільні контракти.

У 2016 році з окупованих територій до Росії вивезли близько 940 тисяч тонн антрациту на суму 36 млн доларів і ще близько 95 тисяч тонн інших марок вугілля на суму 8 млн доларів. У 2015 році обсяг поставок був більше - близько 1,3 млн тонн.

Схожі новини