Передплата 2024 «Добра кухня»

Стоматологи не прийняли пропозицій Садового щодо реформи стоматологій Львова

  • 11.08.2017, 10:23
  • 1 358

Мер Львова запропонував стоматологам, які протестують проти реформи, спільно з депутатами міськради внести корективи у реформу.

Міський голова Львова Андрій Садовий у четвер, 10 серпня, зустрівся з працівниками стоматполіклінік, які протестують проти реформи комунальних стоматполіклінік. Він запропонував низку необхідних першочергових рішень, які, в рамках чинного законодавства, допоможуть врегулювати ситуацію, що склалася. Нагадаємо, 2 серпня працівники 3-ї комунальної стоматологічної поліклініки Львова заблокували вхід до медзакладу, протестуючи проти новопризначеного головного лікаря Юрія Павліва та проти запропонованої мерією реформи комунальної стоматології Львова.

«На сьогодні є легітимно призначений управлінням головний лікар, якого не допускають до робочого місця. Є комісія, створена керівником управління, її не допускають до перевірки. Є самозахоплення майна установи, і це є грубим порушенням чинного законодавства. Тому мною скеровані листи у відповідні правоохоронні органи, тому що це майно належить громаді міста Львова — воно не є приватним майном. І поліція зобов’язана буде реагувати», — пояснив міський голова Львова Андрій Садовий.

Після інциденту було складено відповідні акти та скеровано звернення у правоохоронні органи.

Адже у лютому цього року депутати прийняли рішення, згідно з яким чотири комунальні стоматологічні поліклініки міста мали стати комунальними некомерційними підприємствами відповідно до ухвал сесії міської ради. Кошти з міського бюджету для них мали виділятись не на заробітну плату і утримання закладу, а на лікування стоматологічних захворювань у дітей і пільгових категорій населення. Ті ж, хто не належать до пільгових категорій, мають платити офіційно в касу, згідно із затвердженою калькуляцією послуги. За цим принципом зараз працює лише 1-ша стоматполіклініка.

«Я говорив із депутатами міської ради і вони не готові далі виділяти кошти на фінансування стоматології. Фінансування незахищених категорій — так, фінансування всіх, хто цього потребує — так, а фінансування того, чого ви хочете — ні. Є позиція депутатського корпусу, департаменту, керівника управління, і моя позиція як міського голови, і я прошу вас поважати закон. Я не маю права на розподіл фінансів у Львові — це виключна компетенція депутатів міської ради. Ви мали зустріч з бюджетною комісією, ми просили депутатів про додаткові кошти, але була відмова», - зазначив міський голова.

Андрій Садовий зазаначив, що, можливо, є потреба відкоригувати реформу. Але це питання повинні розглянути депутати міської ради, коли у вересні повернуться до роботи. Також він попросив, щоби працівники дозволити новому головному лікареві приступити до виконанння своїх оболвязків. Нагадаємо, у п’ятницю, 4 серпня, головного лікаря 3-ї стоматологічної поліклініки вже вдруге не допустили до робочого місця. Відтак Юрію Павліву надали кабінет в управлінні охорони здоров'я.

Проте стоматологи не підтримали жодної пропозиції, вважаючи, що мерія і надалі має виплачувати їм зарплату і утримувати установи.

До слова, лише лікарі 1-ї стоматполіклініки, яка поки що єдина пройшла всі етапи реформування і зараз є комунальним некомерційним підприємством, офіційно встановили плату за свої послуги, водночас надаючи безкоштовну допомогу дітям і пільговикам.

Джерело: Захід.нет

Схожі новини