Передплата 2024 «Добрий господар»

Біла халатність?

  • 03.08.2017, 19:20
  • 1 872

На Закарпатті лікар та акушерка, у яких під час пологів померла породілля, продовжують «нести клятву Гіппократа».

Родина померлої породіллі з Хустщини досі не може оговтатися від трагедії. Мати трьох дітей, вихователька у дитячому садочку, померла з 28 на 29 червня під час пологів. Щось пішло не так, матка не витримала навантаження, стався розрив, породіллі терміново зробили кесарів розтин, але в реанімації жінка померла. Одразу після її смерті було розпочато розслідування, у тому числі й службове, лікарське. Однак хто винен у смерті 30-річної жінки, слідство досі не з’ясувало. Тим часом нам вдалося поспілкуватися з чоловіком покійної Олександром Довганичем.

— Дружина прийшла до лікаря з плановим візитом. До того сумлінно ходила на всі призначені аналізи, процедури, - розповідає Олександр. — Це були її треті пологи, попередні рази народжувала без ускладнень.

Два тижні перед тим лікар Безручко пропонував зробити укол і викликати пологи, бо матка, мовляв, на два пальці відкрита. Жінка відмовилася. А того фатального дня погодилася і подзвонила, що через 20 хвилин буде народжувати. Тоді чув її востаннє…

Жінка народила сама. Як свідчать записи, народила о 17.10 та 40 хвилин лежала у родовому залі з температурою, стікаючи кров’ю.

Ось як прокоментував трагедію один лікар, який був присутній вже під час реанімації жінки: «Померла вона через халатність лікаря, який приймав пологи. Народила сама, але лікар або передозував стимулятор, або видавлював дитину з матки нашвидкуруч, і матка не витримала та розірвалася, оскільки породілля мала проблеми з маткою ще при другій вагітності. Не вживши жодних заходів, лікар залишив її в родзалі без нагляду. У жінки почалася велика крововтрата, і їй стало погано. Її відправили в реанімацію, лише коли почала скаржитися на серце. Лікар-реаніматолог старався купірувати приступ, але це не допомагало. Серце боліло через велику втрату крові. Коли породіллі стало ще гірше, її взяли в операційну, де майже чотири години тривала операція з видалення матки. Зараз лікарі намагаються списати все на реаніматолога. Хоча жінку вже ледве живу вивезли з операційної…».

Олександр Довганич вважає, що лікар перебував у стані наркотичного сп’яніння, про що написав відповідну заяву у поліцію. Однак там їй ходу не дали. Окрім того, чоловік стверджує, що у цього медика за час його роботи померло при пологах 11 новонароджених. За словами чоловіка, попри те, що лікар відсторонений від роботи на час слідства, він продовжує працювати і приходить у пологовий будинок, як каже, «у приватних справах». Акушерку, яка допомагала лікарю того фатального дня, також з роботи не звільнили.

— У лікарні всі поводяться так, ніби нічого надзвичайного не сталося. А сам Олександр Безручко після смерті моєї дружини навіть не підійшов до рідні, ходив коридорами і посміхався, - каже згорьований чоловік.

У Олександра Довганича залишилося троє дівчаток — одинадцяти, трьох років і новонароджена.

Схожі новини