Передплата 2024 «Добра кухня»

НБУ очікує в серпні дефляцію та не прогнозує збільшення інфляції до кінця року

  • 03.08.2017, 20:41
  • 914

Зниження цін на фрукти та овочі зумовить перехід у липні-серпні від інфляції до дефляції в місячному вимірі. Про це заявив заступник глави Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб на прес-конференції у четвер, 3 серпня.

«У липні з високою ймовірністю буде зафіксовано дефляцію в місячному вимірі, яка триватиме в серпні. Відповідно, показники інфляції в річному вимірі поступово наближатимуться до траєкторії, яку прогнозує Національний банк», - сказав він.

Дмитро Сологуб додав, що НБУ вважає 15,6% інфляції в річному вимірі за підсумками червня піковим значенням цього року й чекає на зниження цього показника до «трохи більше ніж 15% або дещо менше» вже за підсумками липня. Він заявив, що, незважаючи на наявні ризики, НБУ зберігає прогноз інфляції за підсумками 2017 року на рівні 9,1% і для забезпечення цінової стабільності поки що утримується від зміни облікової ставки.

«Є ризики, але вони не є такими визначальними, щоб ми переглядали прогноз», - сказав засптупник голови НБУ.

За його словами, Нацбанк очікує, що в третьому кварталі цього року інфляція в річному вимірі все ще буде двозначною, проте в четвертому кварталі вона повернеться до однозначної величини. Він також зазначив, що за цільового показника інфляції 8%+/-2 процентні пункти (п. п.) на 2017 рік НБУ встановив цільовий діапазон на перший квартал 2018 року на рівні 7,5% +/-2 п. п., і 7% +/-2 п. п. - на другий квартал.

Підсумовуючи показники інфляції у першому півріччі 2017 року заступник голови НБУ повідомив, що інфляцію стримувало зміцнення обмінного курсу гривні відносно долара США, яке відбувалося, зокрема, на тлі збереження росту для товарів вітчизняного експорту та курсових очікувань, які стимулювали населення активно продавати готівкову валюту. Загалом сприятлива ситуація на валютному ринку дала можливість НБУ здійснити чисту купівлю валюти для поповнення міжнародних резервів на суму близько $1.4 млрд. з початку року.

Зауважимо, що у червні Кабмін спрогнозував інфляцію у 12,9% за підсумками 2017 року. Нагадаємо, 31 травня у ДФС повідомили, що податкові надходження до бюджету зросли на понад 25%, економіка зростає.

Схожі новини