Передплата 2024 «Добра кухня»

У МОЗ зобов'язали лікарні звітувати про зібрані благодійні внески

  • 27.07.2017, 13:07
  • 729

За статистикою, сім з десяти пацієнтів платять благодійні внески при надходженні до лікарні.

З 1 січня 2018 року заклади охорони здоров'я зобов'язані звітувати за зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб. Відповідний наказ оприлюднила прес-служба Міністерства охорони здоров'я у четвер, 27 липня.

За словами глави відомства Уляни Супрун, наказ сворює механізм для моніторингу коштів, які жертвують на благодійні фонди лікарень, зменшує можливість використання схем, що існували до цього і містили корупційні ризики та підвищує довіру пацієнтів до явища благодійності у лікувальних закладах. Крім того, надходження і використання благодійних пожертв тепер прозоре та підзвітне, а завдяки наказу можна буде реально оцінити дієвість фінансової та матеріальної допомоги благодійних фондів, про яку постійно говорять керівники закладів охорони здоров'я.

"На сьогодні майже у кожному закладі охорони здоров'я працює благодійний фонд, а 7 з 10 пацієнтів платили до нього внески. Обсяги благодійних пожертв — сотні мільйонів гривень, однак до цього часу звітність цих фондів про зібрані кошти часто була недоступною чи непрозорою", - зазначила Супрун.

Вона також додала, що такж потрібно створити умови, за яких фонд та лікарня будуть прозоро та публічно звітуватись про обсяги надходжень і використання благодійних пожертв.

Схожі новини