Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Науковці: "Людству загрожує вимирання через погану сперму"

  • 26.07.2017, 19:51
  • 1 358

За останні 40 років кількість сперматозоїдів у чоловіків із розвинених країн скоротилася вдвічі

Якщо нічого з цим не робити, людство стане на шлях вимирання, попереджають науковці, інформує ВВС.

Серед причин такого явища науковці назвали хімікати, які входять до складу добрив і пластику, ожиріння, куріння, стрес і малорухливий спосіб життя.

"Майбутнє мене турбує. У перспективі це може спричинити проблеми з репродукцією в цілому та призвести до вимирання людства", - сказав один із авторів дослідження доктор Хагай Левін.

Публікація під назвою Human Reproduction Update базувалася на 200 дослідженнях у Європі, Австралії, Новій Зеландії та Північній Америці. Її підготували Левін із колегами з Єврейського університету в Єрусалимі.

В Азії, Африці і Південній Америці такого спаду не спостерігається, пишуть науковці, але визнають, що мали менше даних із цих регіонів. Левін побоюється, що чоловіків на цих континентах спіткає та ж доля.

"Треба щось робити. Наприклад, краще регулювати застосування хімікатів. І ми просто зобов'язані продовжити боротьбу із зайвою вагою і курінням", - закликає науковець.

Інші науковці в цілому високо оцінюють роботу колег, але дехто вважає їхні висновки поспішними.

"Жодна з подібних публікацій досі не викликала у мене особливої ​​довіри. Але доктор Левін з колегами врахували більшу частину недоліків попередніх досліджень", - сказав професор Аллан Пейсі з університету Шеффілда.

На його думку, робота Левіна є значним кроком вперед, та це лише основа для подальшого вивчення проблеми.

Джерело: Еспресо