Передплата 2024 «Добра кухня»

Винних у катастрофі рейсу МН17 будуть судити заочно в Нідерландах

  • 26.07.2017, 14:09
  • 777

Суд у справі про катастрофу малайзійського Boeing-777 на Донбасі, який повинен відбутися в Нідерландах, для покарання винних використає заочну процедуру.

Про це в інтерв'ю «Громадському» розповіла заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

За її словами, голландці мали побоювання щодо заочного засудження, тому що Україна не може віддати своїх громадян. «Ми можемо тільки передати їх на час судового процесу або забезпечити відеозв'язок. Це буде викликом і для української, і для нідерландської судової системи», — зазначила вона.

За словами Зеркаль, зараз Нідерланди вносять зміни в законодавство для запровадження практики заочного засудження.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року над селом Грабове Донецької області був збитий літак Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», який виконував рейс «Амстердам — Куала-Лумпур». Внаслідок трагедії загинули 298 людей, найбільше серед жертв громадян Нідерландів.

Міжнародна команда з розслідування катастрофи літака «Боїнг» рейсу МН17 дійшла висновку, що лайнер було збито ракетою, випущеною із ЗРК «Бук», доставленого з території Росії. Місце пуску ракети — селище Первомайське, яке перебувало під контролем проросійських сепаратистів. До числа підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб. У Кремлі заявили, що доповідь не можна вважати «остаточною правдою», а висновки слідчих назвали «попередніми».

Як стверджують журналісти-розслідувачі, перевезенням «Бука», з якого був збитий малайзійський боїнг MH17, займався колишній російський військовий. За версією Bellingcat, за транспортування «Бука» відповідав відставний російський офіцер Сергій Дубинський, відомий під псевдонімом «Похмурий» («Хмурый» рос.). Дубинського ЗМІ часто називали командиром розвідки самопроголошеної «ДНР».

Зазначимо також, що суд у справі про катастрофу рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній» на Донбасі відбуватиметься у Нідерландах.

Схожі новини