Передплата 2024 ВЗ

«Броня міцна, і танки наші бистрі...»

  • 19.07.2017, 19:25
  • 1 596

Міністр оборони Степан Полторак таки проштовхнув на уряді рішення про створення Інституту танкових військ у Харкові.

Незважаючи на обґрунтовану критику багатьох експертів, політиків, журналістів, та й самих військових, Кабінет Міністрів України ухвалив остаточне рішення про створення на основі факультету Національного університету «Харківський політехнічний інститут» Інституту танкових військ. Відтепер танкістів в Україні готуватимуть у двох військових навчальних закладах — Національній академії сухопутних військ ім. Гетьмана Сагайдачного і Харківському танковому інституті.

У Львові готуватимуть командирів танкових підрозділів, у Харкові, на краю країни, — їхніх підлеглих — ремонтників-механіків. Де логіка? Власне якість підготовки значною мірою полягає у комплексному навчанні. Наприклад, у США є лише один навчальний заклад сухопутних військ — у Вест-Пойнті. Розпорошений принцип навчання військових зберігся у світі лише в двох країнах — Росії та Китаї.

Нагадаю, цьому рішенню міністерства передував гучний скандал. Коли стало відомо про плани Міністерства оборони створити у Харкові Інститут танкових військ, багато хто угледів у цьому спробу “розпорошити” Національну академію, забрати звідти підготовку танкістів (нагадаю, в 2012 році, за президентства Януковича, в Академії забрали підготовку десантників, розвідників, автомобілістів, тиловиків, фахівців ракетно-артилерійського озброєння). Національна академія сухопутних військ має окремий факультет бойового застосування військ, де, власне, вчаться командири механізованих та танкових підрозділів. Рівень підготовки тут найкращий, цьому, зокрема, сприяє наявність унікального Яворівського полігона, де курсанти проходять бойову підготовку, найбільш наближену до умов війни. Створювати окремий танковий інститут, та ще й у прикордонній з країною-агресором області, це щонайменше стратегічно не виправдано. Якщо не сказати більше... Крім того, новий військовий навчальний заклад, та ще й такий специфічний, витягне з бюджету України колосальні суми. В умовах війни, коли армії бракує коштів на елементарні речі, таке рішення викликає купу запитань. Хоча багато що пояснює... Тим паче, що, за словами багатьох військових, заява президента України Петра Порошенка про те, що “Україні потрібно більше танкістів”, є, м’яко кажучи, спірною. Танки — це наступальна зброя, її застосовують, як правило, коли захоплюють нові території. В сучасних умовах, зважаючи на специфіку АТО, точніше, україно-російської вій­ни, вважають військові, Україні потрібні не так “зайві” танкісти, як артилеристи...

Танки - зброя наступальна. Наразі ми не готові військовим шляхом звільнити окуповані території. Наше завдання - успішно відбивати атаки російських військ, бути готовими до повномасштабної війни з Росією. Для цього потрібно більше не танків і танкістів, а тих, хто здатний знищувати ворожі танки - гарматами, протитанковими керованими ракетами. Не слід забувати і про ворожу авіацію, надійну протиповітряну оборону. Ось куди мали би йти кошти, виділені на оборону країни.

Але, схоже, комусь дуже розходиться “освоїти” бюджетні мільйони на створення нового навчального закладу. Нагадаю, міністр оборони Степан Полторак багато років працював саме у Харкові. З 2002-го по 2014 рік очолював там Академію внутрішніх військ. Ідею створити інститут він привіз після візиту до рідного міста. Можливо, хтось з давніх друзів захотів стати ректором нового вишу?..

Схожі новини